GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Vučić: Odbranom svog suvereniteta Srbija štiti međunarodno pravo

UN su danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, poručio Vučić

Avaz.ba

Vučić: Privrženi principima i osnovama Povelje UN

Foto: Instagram


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas na sastanku Generalne skupštine UN-a na visokom nivou, povodom obilježavanja 75. godišnjice te međunarodne organizacije. Svjetski lideri okupili su se virtuelno kako bi obilježili 75. godina od osnivanja Ujedinjenih nacija.

Vučić je rekao da godišnjicu UN obilježavamo u vrijeme kada se čitav svijet bori protiv koronavirusa.- Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija nasljednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja djeluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom svijeta  - rekao je Vučić.Vučić je poručio da Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije.Vučić je naglasio da Povelja UN treba da bude "ustav" savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa, koji regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.- Nažalost, na kraju 20. vijeka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mjere i akcije, koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo međunarodno pravo. Privreme institucije u Prištini proglasile su nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbjednost Srbije i regiona u cjelini - istakao je Vučić u videoobraćanju.

View this post on Instagram

Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija naslednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta. Ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima. Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici. Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samog međunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini. Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažući najveće napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Srbija, prema njegovim riječima, ostaje privržena principima i osnovama Povelje UN koje su važne danas, koliko su bile i u vrijeme usvajanja tog dokumenta.

- Obilježavamo ovu godišnjicu u vrijeme kada se čitav svijet bori sa pandemijom, izazovom koji je stavio na test našu spremnost na zajedništvo, ali i ponovo potvrđuje da su UN danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane i da se njen značaj ne može dovesti u pitanje - ukazao je Vučić.

Duboko smo uvjereni da samo kroz saradnju, koordinaciju i poštovanje možemo da nađemo globalni odgovor na ovu globalnu prijetnju, zaključio je predsjednik Srbije.

Više o temi Aleksandar Vučić

SASTANAK S VUČIĆEM
Grenel u utorak u Beogradu
NA VRH

Podijeli članak na