POTPISIVANJE IZJAVE

Nakon Prištine, delegacija SAD u posjeti Srbiji

Nakon susreta u Palati Srbija, delegacije dvije države potpisat će Zajedničku izjavu koju su SAD dan ranije potpisale i sa vlastima Kosova

Ričard Grenel i Adam Beler u Prištini. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

22.9.2020

Delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom (Boehler), poslije posjete Prištini, danas će boravi u Beogradu gdje će se sastati sa predsjednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

U delegaciji SAD, koja je jučer razgovarala sa zvaničnicima Kosova, je i specijalni predstavnik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell). 

Američka delegacija u glavni grad Srbije doputovala je u ponedjeljak kasno uvečer, a na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekala ih je premijerka Srbije Ana Brnabić zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Entoni Godfrijem (Anthony Godfrey).

Sastanak sa Vučićem i Brnabić u 14 sati

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Srbije dan uoči posete, Beler i Grenel sastaće se u 14 sati sa Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić. Poslije tog susreta u Palati Srbija, delegacije dvije države potpisat će, kako je navedeno, Zajedničku izjavu koju su SAD dan ranije potpisale i sa vlastima Kosova.

U okviru razgovora u Beogradu, pored susreta sa državnim zvaničnicima, planirani su i susreti sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privatnog sektora.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja bi sa delegacijom DFC trebalo da se sastane sutra, izjavila je da je za „Srbiju od ogromnog značaja dolazak različitih vrsta kapitala i investicija, kao što je Američki fond za razvoj (DFC)“, istakavši da su sa njima planirani infrastrukturni projekti vrijedni 3,7 milijardi dolara.

Mihajlović je za RTS rekla da će sa delegacijom DFC razgovarati o „konkretnim infrastrukturnim projektima u drumskom i u željezničkom saobraćaju“.

Turneja američke vladine delegacije, pored posjeta Beogradu i Prištini, obuhvata i odlazak u Grčku i Jerusalem.

Cilj: Potpuna normalizacija odnosa dve države

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Phillip Kosnett) rekao je jučer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je cilj Vašingtona da podstakne proces koji će kulminirati potpunom normalizacijom odnosa dvije zemlje. 

Ne želeći ulaziti u detalje političkog procesa koji se vodi u Briselu između Kosova i Srbije, Kosnet je rekao da je nemoguće postići sveobuhvatan sporazum bez kompromisa svih strana.

Prema riječima Kosneta, napori na rješavanju političkih problema godinama su trajali, bez velikog napretka. Zbog toga su, kaže, SAD odlučile da se fokusiraju na ekonomska pitanja između dvije zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.