PREVARA OD 70 MILIONA

SAD traži od Srbije da izruči 11 hakera iz Niša, zbog žrtve iz Teksasa uključio se FBI

Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi, pišu Južne vesti

Avaz.ba

Policija s osumnjičenim

Foto: MUP Republike Srbije


U petak je, kako kažu u Višem sudu u Beogradu, iz Sjedinjenih Američkih Država stigla zamolnica za izručenje 11 optuženih za digitalnu prevaru, svi sa boravištem u Nišu. Saslušanje je već bilo zakazano za ponedjeljak, ali je odloženo kako bi se advokati odbrane upoznali i pripremili sa zahtjevima iz pristiglog pisma.

Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi, pišu Južne vesti.

Dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razriješena, ali je priča pošla na stranu “da mogu”, jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem.

- Zamolnica SAD-a zaprimljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedjeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica - kažu u Višem sudu za Južne vijesti.

Ročište je, ipak, na zahtjev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor.

- Saslušanje se nije održalo iz razloga što su branioci okrivljenih tražili da se upoznaju sa zamolnicom kao i dodatni rok kako bi se pripremili za izjašnjenje na istu - kažu u Sudu.

Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.

- Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtjevu, a i sami okrivljeni su taj zahtjev primili u 11 sati u ponedjeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedjelju - kaže Petrović.

Nakon toga, dodaje, imat će više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

Podsejtimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično djelo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u cijeli slučaj umiješalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada prijeti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtjev da im se sudi u Srbiji.

Više o temi MUP Srbije

TRAGEDIJA U BEOGRADU
Pacijentkinja skočila s posljednjeg sprata bolnice

Više o:

MUP Srbije Niš
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na