UJEDINJENE NACIJE

Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini: Ekonomija i regionalna saradnja prioriteti

Podsjetio je da je liderima iz regiona pokrenuo inicijativu "mini Šengen" i napomenuo da je ona otvorena i za druge zainteresirane strane zapadnog Balkana

Vučić se obratio video-linkom. RTS

Avaz.ba

23.9.2020

Ujedinjene nacije moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na Generalnoj debati u okviru 75. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN-a.

- Krupne promjene na međunarodnom planu koje je donio 21. vijek, samo jačaju potrebu za striktnim poštovanjem Povelje Ujedinjenih nacija i njenih svima poznatih osnovnih principa - ocijenio je predsjednik, prenio je RTS.

"Mini Šengen" i "Zeleni koridori"

Vučić je rekao da unapređenje regionalne saradnje predstavlja temeljno polazište vanjske politike Srbije.

- U tom kontekstu, Srbija nastoji da poseban akcenat stavi na razvoj ekonomske saradnje, smatrajući da ovakav pristup može doprinijeti podizanju međusobnog povjerenja, a time i lakšem rješavanju otvorenih pitanja - istakao je Vučić.

Podsjetio je da je liderima iz regiona pokrenuo inicijativu "mini Šengen" i napomenuo da je ona otvorena i za druge zainteresirane strane zapadnog Balkana.

Korisnom se pokazala, kako je naveo, odluka o uspostavljanju "Zelenih koridora" u regionu, što je omogućilo nesmetan transport pomoći, bez zastoja na graničnim i administrativnim prijelazima.


Pomoć prijateljskih država

Vučić smatra da pandemija Covid-19 snažno potvrđuje potrebu i nužnost postojanja i jačanja uloge Ujedinjenih nacija, čije specijalizirane agencije i organizacije poput SZO imaju nezamjenjivu ulogu.

- Ujedinjene nacije kakve su nam potrebne, kako danas, tako i u budućnosti, moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba. Novonastala realnost u svijetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država - rekao je Vučić.

Predsjednik je naveo da se i Srbija suočava sa problemima u borbi protiv koronavirusa, i da je primila pomoć prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, na čemu im još jednom zahvaljuje.

Pokazali solidarnost

- Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima - rekao je Vučić, koji je na pomoći zahvalio i Ujedinjenim nacijama i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istakao je da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim državama, kao i da će nastaviti da pruža podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) kao vodećem akteru na polju vakcinacije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.