OTPOR NEGIRANJU GENOCIDA

U Beogradu otvorena izložba "ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici"

Izložba predstavlja vid otpora protiv dominantne politike sjećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu

A. M. / Avaz.ba

Sa otvaranja izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Foto: Fond za humanitarno pravo


U Beogradu je sinoć otvorena je izložba "ArchiWar: Priče i sećanja na genocid u Srebrenici" autorice Jelene Jaćimović koja je nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo.

Izložba je otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju na Savskom Vencu čitanjem imena više od 100 ljudi koji su ubijeni tokom srebreničkog genocida, a nakon toga je autorica izložbe Jelena Jaćimović pročitala pismo Amre Begić-Fazlić, žene koja je preživjela genocid u Srebrenici i čiji su otac i djed ubijeni u julu 1995. godine. Lična priča Amre Begić-Fazlić je bila i inspiracija autorici za istraživanje haške dokumentacije o genocidu koji je počinjen u Srebrenici.

"ArchiWar: Priče i sećanja na genocid u Srebrenici" predstavlja vid otpora protiv dominantne politike sjećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

  • Sa otvaranja izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju

    Sa otvaranja izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju

    Foto: Fond za humanitarno pravo


15 radova – ilustracija predstavljaju lične priče kroz autoricinu analizu sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica, kao i mnogi mediji i dalje bilježe. U fokusu ilustracija su žrtve, njihove priče i sjećanja, a ne počinioci i krivci.

Izložba je otvorena do 4. oktobra ove godine, a njen cilj je prenijeti priče i iskustva žrtava, preživjelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.

Na web stranici www.archiwar.com šira javnost će imati priliku da pogleda radove, pročita priče o istim, ali i da doprinese širenju svijesti kroz bilo kakav vid stvaralaštva koji bi na web stranici nakon izložbe bio objavljivan.

  • Ilustracija

    Ilustracija

    Foto: archiwar.com


Plan je da platforma raste u održiv medij koji će na digitalni i interaktivni način predstavljati različite sadržaje vezane za oružane sukobe devedesetih godina i istovremeno pružiti prostor za djelovanje pojedincima.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na