SRBIJA

Ivica Dačić: Džaferović se u ratu družio sa mudžahedinima koji su odsijecali glave

On se osvrnuo i na aktuelnu polemiku koju ima sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Dačić: Tvrdi da ima probleme s BiH, Crnogom Gorom i Hrvatskom. Arhiv

Avaz.ba

1.10.2020

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, gostujući na televiziji "Pink", kazao je da se međunarodni položaj Srbije u posljednje vrijeme bitno poboljšao te da svakim danom jača njen ugled u najvećim diplomatskim centrima svijeta.

Kako tvrdi, jedine sporove Srbija ima sa susjednim zemljama, „kojima smeta takva promjena položaja Srbije“.

Kao primjer je istaknuo kako je tokom nedavne rasprave u Evropskoj uniji o odnosu vlasti Kosova prema Specijalnom sudu za ratne zločine „jedino Hrvatska imala razumijevanje za Albance“.

- Zalažu se za kažnjavanje ratnih zločina, ali kad dođe vreme za kažnjavanje za zločine nad Srbima, tada promijene priču - rekao je Dačić.

On se osvrnuo i na aktuelnu polemiku koju ima sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Šefik Džaferović je podržao Azerbejdžan kao navodnu muslimansku zemlju u sukobu s Armenijom i založio se za teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje. I to je uredu, i mi se za to zalažemo, ali neka ostane dosljedan i kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, a ne da se zalaže za priznanje Kosova. I kada mu je to kažem, on odgovori da sam bio dio Miloševićevog režima. Ja sam u vrijeme Miloševića bio portparol, držao konferencije za štampu, družio se s vama novinarima, nisam bio nikakva vlast. A Džaferović je bio šef Centra službi bezbijednosti Zenica. Tada su se u zoni nadležnosti njegove policije dešavali strašni zločini mudžahedina nad Srbima, pred kamerama su odsijecane glave, što je mnogo godina kasnije radila Islamska država. Pa, šta misli Džaferović, da ako su mogle da se odsijecaju srpske glave, da se mogu odsijecati i dijelovi teritorije Srbije?!"

Dačić se osvrnuo i na izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je prozvao vlasti u Beogradu, među ostalim i njega, da nikada nisu iskreno priznali nezavisnost Crne Gore i da danas drugim sredstvima uvode u javni govor termin "srpski svijet", što je, kako je kazao Đukanović, eufemizam za veliku Srbiju.

- Milo Đukanović zaboravlja svoje riječi koje je izgovorio kada je 1989. godine, zajedno sa Momčilom Bulatovićem i Svetozarom Marovićem, rušio rukovodstvo Crne Gore. On je tada rekao da je bivše rukovodstvo plašilo, ostajalo na vlasti plašeći Crnogorce navodnim strahom od Srbije. Danas on radi to isto. Pa, jesam li ja jurišao na Dubrovnik ili je to radio Milo Đukanović? Milo ima mnogo više fotografija sa Slobodanom Miloševićem nego što ih imam ja, koji sam, navodno, bio njegova desna ruka - rekao je Ivica Dačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.