SRBIJA

Vulin: Šiptare ću sa poštovanjem oslovljavati kako sami sebe zovu, Šiptari

Poštovat ću njihove običaje i jezik, i Šiptare ću sa poštovanjem oslovljavati kako sami sebe zovu, Šiptari, izjavio je ministar odbrane Srbije

Aleksandar Vulin. Arhiv

D. H. / Tanjug

5.10.2020

 Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas da međunarodna zajednica može da se oglasi povodom njegovih izjava.


To je zatražila ministarica vanjskih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla.

Vulin dodaje da međunarodna zajednica ne bi trebalo da propusti da osudi OVK zločine i zatraži pravdu za pobijenu srpsku djecu, protjerane Srbe i spaljene manastire.

Vulin je, reagujući na komentar Haradinaj Stuble koja je izjave srpskog ministra odbrane ocijenila kao neprihvatljive i zatražila od međunarodne zajednice da ne šuti, istakao da bi međunarodna zajednica trebalo da se oglasi i oko napada na srpsku djecu u Donjoj Brnjici, zbog toga što Zajednica srpskih opština još nije formirana i zato što je od 1999. na Kosovu i Metohiji ubijeno više od 1.000 Srba i nealbanaca a niko nije odgovarao.

- Neka se oglasi međunarodna zajednica što Rama pravi "veliku Albaniju" a Daut Haradinaj kaže da mu je žao što nije ubio još više Srba. Samo neka se međunarodna zajednica već jednom oglasi, i neka počne od mene ali neka završi sa ubicama iz OVK. I da ne ostane bez odgovora, nema sporazuma dvije Vlade i dvije države. Srbija je država a Kosovo teritorija pod upravom međunarodnih snaga i narko kartela. Ako Haradinaj sumnja, neka slobodno pokuša da se obrati Generalnoj skupštini UN, poručio je ministar Vulin, prenosi Ministarstvo odbrane Srbije u saopštenju.

On je rekao i da su Srbi narod koji se ponosi svojim imenom i ne traži od drugih da ga oslovljavaju drugačije nego što oslovljava sam sebe. 

- Ako se Haradinaj Stubla stidi što je Šiptarka ne treba da se ljuti na mene. Kako zovu sebe tako ću ih i ja zvati, kada iz svog jezika izbace riječ Šiptar i ja ću ih zvati kako god da počnu da zovu sebe. A do tada poštovat ću njihove običaje i jezik, i Šiptare ću sa poštovanjem oslovljavati kako sami sebe zovu, Šiptari, izjavio je ministar odbrane Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.