SRBIJA

Vučić potvrdio: Ana Brnabić mandatar nove Vlade

Vučić je već potpisao odluku o davanju mandata dosadašnjoj premijerki

Vučić: Potpisao odluku. Printscreen

G. M.

5.10.2020

Premijerka Ana Brnabić mandatar je za sastav nove Vlade Srbije, potvrdio je predsjednik države Aleksandar Vučić. On je rekao da je potpisao odluku o davanju mandata Brnabić.

Vučić se obratio javnosti u Palati Srbija, a prethodno je održana sjednica Predsjedništva SNS-a, koja je završena oko 18 sati.

Aleksandar Vučić je u obraćanju iz palate Srbija rekao da je bilo više kandidata i na stranačkom nivou je o tome govorio i zahvalio pojedinim kandidatima koji su veoma odani svojoj stranci.

- Prije nekoliko minuta sam potpisao odluku o prijedlogu kandidata za predsjednika nove vlade. Ana Brnabić se žestoko borila za svoju zemlju. Vodila je politiku koja se nije dodvoravala ni stranim centrima moći, ni onim u zemlji. Radila je svoj posao dobro i najbolji dokaz za to je veliki broj kritika koje su upućene na njen račun - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je predložio Brnabić da razmisli da se uvedu još dva ministarstva - za ljudska prava i za brigu o porodici. Također ju je i zamolio da 50 posto vlade budu žene što bi, kako je rekao, bilo revolucionarno.


Brnabić ostaje na čelu Vlade. Arhiv

Pred novom vladom bit će tri prioriteta - jačanje ekonomske, vojne i zdravstvene moći, rekao je.

Predsjednik je istakao da je najveći izazov pred Srbijom „pritisci po pitanju Kosova, i rekao je da je Srbija spremna za dijalog i kompromis, ali da neće pristati na ucjene.

- Drugi izazov je zdravstvena situacija, kako ćemo reagirati kada dođu hladniji dani, kada korona bude prisutna i dalje. I treći izazov je kako da u doba pandemije očuvamo ekonomsku stabilnost i snagu naše zemlje - naglasio je Vučić.

Dodao je da je Srbija slobodna i suverena zemlja, nalazi se na Evropskom putu, ali će čuvati svoje odnose sa Rusijom, Kinom i SAD.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.