OŠTRE REAKCIJE

Vojni sindikat optužuje Vulina da od Srbije želi napraviti svoj rezervat

Očigledno je da se Vulin uplašio reakcije međunarodnih institucija koje direktno ukazuju na njegovu odgovornost , navode iz Sindikata

Vulin: Rekao da je Sindikatu sud stranaca bliži od suda svoje zemlje. Arhiv

A. J.

18.10.2020

Vulin bi od Srbije najradije napravio rezervat u kome važe samo njegova pravila, što je pokazao i izradom nacrta novog Zakona o Vojsci Srbije, koji pored toga što je nezakonito izrađen u ministrovom tehničkom mandatu, sadrži brojne neustavne i diskriminišuće odredbe kao i odredbe kojima se umanjuje dostignuti nivo osnovnih građanskih prava i sloboda.

To se navodi u saopćenju Vojnog sindikata Srbije (VSS), koji je reagirao na tvrdnje Ministarstva odbrane Srbije da je Vojnom sindikatu Srbije "sud stranaca bliži od suda svoje zemlje".


Sindikat je saopćio je da saopćenje Ministarstva odbrane, u kome se navodi da će "odgovoriti na zvanične upite Međunarodne organizacije rada (MOR) čim ih dobije", pokazuje da se "Vulin uplašio reakcije međunarodnih institucija".


Ministarstvo odbrane Srbije reagiralo je ranije na upit koji je dobilo od Međunarodne organizacije rada - agencije Ujedinjenih nacija, koja je pokrenula postupak po žalbi Vojnog sindikata Srbije a u vezi sa mobingom i pritiscima na članove VSS-a.

Odgovarajući na saopćenje Ministarstva odbrane da sindikalci "slobodno (mogu da) zovu koga hoće, ali (da) to ne može da promijeni pravosnažne odluke nadležnih vojnih organa", VSS je naveo da "Vulinova PR služba Ministarstva odbrane, pribjegava politikantskim i neprofesionalnim saopštenjima punim arogancije u kojima se ne preza u napadima i na organizaciju Ujedinjenih nacija".

VSS navodi da je "suvišno govoriti" o saglasju tog zakona sa zakonima EU, kao i da je ministar odbrane Aleksandar Vulin Vojsku Srbije "cijelu podredio svojim ličnim i političkim interesima i svakodnevno je zloupotrebljava u svoje političko-marketinške svrhe".

- Očigledno je da se Vulin uplašio reakcije međunarodnih institucija koje direktno ukazuju na njegovu odgovornost kao i zbog toga što na njih ne može da utiče kao što utiče na pojedine sudove u Srbiji, a naročito one prijeke, samozvane i neustavne koji su mu neposredno potčinjeni kao inkvizicija - navodi VSS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.