IMENOVANJA

Poznatoj Sarajki pripao neočekivan resor u Vladi Srbije

Izbila je u žižu javnosti jer je javnost svakodnevno izvještavala o dešavanjima u vezi s virusom

Kisić-Trepavčević: Ulazi u izvršnu vlast. Arhiv

Piše: G. M.

25.10.2020

Informacija da poznata Sarajka, Darija Kisić-Tepavčević, ulazi u Vladu Srbije, što je poznato već nekoliko dana, izazvala je mnogo reakcija javnosti.

No, sve do sada nije se znalo koji resor će ona voditi. To je postalo poznato danas kada je zvanično objavljen spisak budućih ministara.

Podsjetimo da se špekuliralo da će ona voditi sektor zdravstva, a potom su se pojavile informacije da će biti ministrica prosvjete, odnosno obrazovanja.

No, njoj je, neočekivano za širu javnost, pripala pozicija ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kisić-Tepavčević je, podsjetimo, široj javnosti postala poznata kada je kao epidemiolog i zamjenik direktora Instituta "Batut" postavljena za člana Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Sarajka je izbila u žižu javnosti jer je javnost svakodnevno izvještavala o dešavanjima u vezi s virusom.

Kisić je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. U Beogradu je završila medicinu i specijalizirala epidemiologiju, a zatim i doktorirala sa najvišim ocjenama na temi "Prediktivna vrijednost kvaliteta života u procjeni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom".

Jedna od vodećih uloga joj je povjerena tokom epidemije malih boginja, koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine, da bi 2019. predstavljala Evropu na "Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele" koja je održana u Vašingtonu.

U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

Osim svojim znanjem i sposobnostima, javnost je oduševila i besprijekornim stilom. Za medije ja ranije rekla da često vrijeme provodi u istočnoj Hercegovini odakle vuče porijeklo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.