KORONAVIRUS

Situacija u Srbiji se ubrzano pogoršava, rezultirat će povećanim brojem zaraženih i preminulih

Epidemiolog Predrag Kon upozorava

Predrag Kon. ARHIV

A. V. / Srna

27.10.2020

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da se epidemiološka situacija u Srbiji, posebno u Beogradu, ubrzano pogoršava i da se očekuje ozbiljno dalje pogoršanje.

On je naveo da će se narednih dana broj zaraženih, ali nažalost i broj preminulih, povećavati kao posljedica velikih okupljanja proteklog vikenda, te naglasio da se dalja transmisija virusa mora hitno zaustaviti.

Kon kao jedini način da se to desi vidi dosljednu primjenu zaštitne maske, za koju je rekao da je barijera za virus svuda i na svakom mjestu.

On je za RTS pojasnio da razne stvari utiču na to da li će Krizni štab donijeti nove mjere za suzbijanje virusa korona, te da se moraju ispoštovati i pravna struka i ekonomski razlozi.

Prema njegovim riječima, efikasnost borbe protiv koronavirusa je bila fenomenalna tokom vanrednog stanja.

- I tada sam rekao da pandemije jedino tako mogu da se rješavaju i ostat ću na tom stavu do kraja, a kritikovat će me mnogi. Ja sam toga svjestan, jer to nije nešto što drugi prihvataju kao racionalno - rekao je Kon.

U Srbiji je u posljednja 24 sata od koronavirusa preminulo još pet osoba, a zaražene su 1.053, saopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.