SKUPŠTINA SRBIJE

Kamberi: Nema više fotografija sa planina oko bombardovanog Sarajeva

Od ministra informacija i šefa propagandi Miloševićevog režima idemo i po kancelarijama u Vašingtonu i Briselu, rekao je Kamberi

A. J.

Kamberi: Vlast ima elemente savremenog totalitarizma

Foto: Screenshot


Poštovani građani, dame i gospodo narodni poslanici mirdita, dobar dan.

Tako je svoje izlaganje u Skupštini Srbije započeo poslanik Šaip Kamberi iz albanske stranke Ujedinjena dolina. Za vlast u Srbiji kaže da ima elemente savremenog totalitarizma koja ipak, kako kaže, brine o svom imidžu.

- Nema više fotografija sa planina oko bombardovanog Sarajeva. Nema više govora sto muslimana za jednog Srbina. Od ministra informacija i šefa propagandi Miloševićevog režima idemo i po kancelarijama u Vašingtonu i Briselu. Potpisivanje sporazuma i sa čelnicima bivše UČK (OVK). Današnja Srbija je problematična prije svega za same Srbe - rekao je Kamberi.Rekao je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postigao historijske dogovore u poboljšanju odnosa Srba i Albanaca.- Za šta su ga mnogi ovde, radikalni kao što ste i vi radikalni, optužili za izdaju. Da vam je stalo do kvaliteta života, mira, stabilnosti, bezbjednosti pa onda, samim tim i ekonomskog prosperiteta rekli bi to. Ne bi ovde pokušavali da skupljate jeftine političke poene. To što vi pričate više vam ne vjeruje ni albanski narod - kazala je Ana Brnabić, mandatarka za sastav vlade Srbije.

Rasprava je vođena i o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu.

- Pozivam gospođu Brnabić da zajedno posjetimo Batajnicu gdje se nalaze civilne žrtve za koje i danas ponavljate da su vaši građani. Budite drugačiji od vaših šefova. Izvolite gospođo Brnabić, pogledajte zajedno Batajnicu, Peprućac, Petrovo selo i Rudnicu. Staro sajmište i Jasenovac može poslužiti kao inspiracija. Saslušajte prezimena Beriša, Durići, Bogujevci, Jašari, Hoti, Čauši. Zamislite djecu, žene i starce koji su samo zato što su imali drugačija imena i kulturu monstruozno ubijeni - rekao je Kamberi.

Brnabić ga je upozorila da priča i o srpskim i o albanskim žrtvama.

- Pričajte o žutoj kući, takav monstruozan zločin nije viđen. Ne u 20. vijeku, nije viđen. Ja, gospodine narodni poslaniče, pričam i o srpskim i o albanskim žrtvama. I o svim drugim žrtvama i to je način za dijalog i za pomirenje koje je svima nama toliko potrebno. I o tome sam pričala kada sam predstavljala program nove vlade - rekla je Brnabić, prenose srbijanski mediji.

Više o temi Skupština Srbije

BEOGRAD
Srbija dobila novu Vladu
NA VRH

Podijeli članak na