STAVOVI

Dačić: Srbija će poštovati Vašingtonski sporazum

Mi smo jedna ozbiljna država i ono što smo mi potpisali, radit ćemo na tome, kazao je Dačić

Dačić: Srbija će imati konstruktivan stav. Arhiv

A. J. / Fena

8.11.2020

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija ispunjavati sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, kojeg su u septembru ove godine potpisali službeni Beograd i službena Priština uz posredovanje administracije američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).


- Mi smo jedna ozbiljna država i ono što smo mi potpisali, radit ćemo na tome. Hoće li neka druga strana osporavati ono što je potpisano? Moguće je. Moguće je da Albanci misle da ako je Bajden pobijedio, neće morati da ispunjavaju to što piše u sporazumu - rekao je Dačić za Radio Beograd.


Istaknuo je da će Srbija imati konstruktivan stav te da će raditi na daljoj implementaciji Vašingtonskog sporazuma.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti u septembru su u Bijeloj kući potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.


Sporazumom je predviđen pristup Kosova inicijativi "Mini Šengen", zatim izgradnja mreža novih cesta i pruga koje će bolje povezati regiju te otvaranje ureda Američkog fonda za razvoj u Beogradu.


Prema sporazumu postignut je i dogovor vezan za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština obavezala da će početi poštovati presude koje se odnose na imovinu SPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.