PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić o "mini Šengenu": Potrebno nam je ekonomsko integrisanje i saradnja sa EU

Jedinstveno tržište Zapadnog Balkana i otvaranje zelenih koridora ka EU podigli bi naš rast na nivo od šest do osam posto, rekao je Vučić

Vučić: SAD ostaju pri sprovođenju Vašintonskog sporazuma. Instagram

A. J. / Srna

12.11.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da SAD u potpunosti ostaju pri sprovođenju Vašintonskog sporazuma, bez obzira na konačni ishod američkih predsjedničkih izbora.


- Američki ambasador (Entoni Godfri) danas je zvanično saopštio da SAD ostaju pri sprovođenju Vašingtonskog sporazuma - rekao je Vučić, koji se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji.


On je istakao da je to je strahovito važno za Srbiju i za "mini-Šengen", kao i za ured Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu.


- To su važne stvari i za investicije i za dalji napredak Srbije, bez obzira kakav konačni ishod imala ova sapunica koju gledamo - naveo je Vučić.


Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, on je naveo da Srbija šalje poruku mira, dijaloga i želju da nastavi razgovor sa Prištinom, da se postigne rješenje dijalogom.


- U protivnom, može se dogoditi nekakav sukob, ali će Srbija sve učiniti kako bi se pregovori nastavili i kako ne bi došlo do takvog scenarija - poručio je Vučić.


Vučić je dodao da je mir vitalni interes srpskog naroda i od ključnog značaja.


On je rekao da je sukob u Nagorno-Karabahu pokazao kako zamrznuti konflikt, kada ga neko odmrzne, može da eskalira u pravu katastrofu.


- Situacija oko Kosova i Metohije nije ništa povoljnija danas za nas, niti će biti lakša narednih meseci. Našoj djeci ne smijemo ostavljati zamrznuti konflikt - kaže Vučić.


Što se tiče "mini-Šengena", Vučić je rekao da su vođeni veoma važni razgovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te dodao da očekuje da se i Priština za sedam dana priključi ovoj inicijativi.


- Jedinstveno tržište Zapadnog Balkana i otvaranje zelenih koridora ka EU podigli bi naš rast na nivo od šest do osam posto. Uskoro ćemo moći sa ličnom kartom da se krećemo u okviru zemalja mini-Šengena, a onda ćemo raditi na izdavanju zajedničkih radnih dozvola. Potrebno nam je ekonomsko integrisanje i saradnja sa EU. Tako ćemo podizati našu ekonomiju i standard građana Srbije - rekao je on.


Vučić je najavio posvećeni svakodnevni rad u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i mafije u strukturama državnih organa, te da je uvjeren da će biti postignuti veliki rezultati u toj borbi.


- To nisu poslovne aktivnosti, nego dilovanje droge i različite vrste logističke podrške. Mafijaške strukture ne bi to bile da nisu imale bočnu podršku od nekih nadležnih organa. Vrijeme da se to otkrije. Dok se to ne istraži i ne završi, neću biti zadovoljan - rekao je Vučić.


Vučić je saopćio da su jutros uhapšena dvojica bivših predsjednika općina iz redova SNS-a, ali nije precizirao o kome se radi, te dodao da nema zaštićenih, objavljeno je na zvaničnom instagram profilu predsjednika Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.