TRAŽI SE ISTRAGA

U Srbiji pronađeni posmrtni ostaci, reagirao Odbor Kongresa SAD

Još uvijek pronalaze tijela sahranjena u Srbiji, žrtve Miloševićevog etničkog čišćenja na Kosovu, stoji u objavi na Twitteru

Reagiralo tijelo Kongresa SAD. Arhiv

G. M. / RSE

19.11.2020

Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa reagirao je na vijest da su na lokaciji Kiževak u blizini Raške u Srbiji, pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, podsjetivši da je do sada, zbog prikrivanja ratnih zločina odgovarao samo jedan vojni zvaničnik Srbije, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

- Još uvijek pronalaze tijela sahranjena u Srbiji, žrtve Miloševićevog etničkog čišćenja na Kosovu. Do danas je pronađeno više od 900 žrtava kosovskih Albanaca - napisano je na zvaničnom Twitter nalogu Odbora, uz link ka vijesti o pronalasku posmrtnih ostataka.

Rano za saopštenje

Predsjednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da informacije ukazuju da se na lokaciji Kiževak, kod Raške, potencijalno nalazi petnaest do sedmanaest tijela.

- Dok ne završi kompletna pretraga lokacije, dok se ne uzmu DNK uzroci sa posmrtnih ostataka, dok ne dođe do poklapanja sa krvnim uzorcima porodica koje su to dale, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kome pripadaju niti bilo šta što bi moglo da se saopšti javnosti - rekao je Odalović za Radio televiziju Srbije (RTS).

Nedavno je navedeno da je ovo jedna od lokacija koja se pretražuje po informacijama dobijenim iz Prištine.

Reagirajući na vijest, Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma je naveo da zbog masovnih grobnica i zataškavanja zločina niko nije odgovarao pred sudovima u Srbiji, dok je samo jedan zvaničnik Srbije odgovarao pred međunarodnim sudovima.

Za ratne zločine na Kosovu, među kojima je i prebacivanje leševa ubijenih kosovskih Albanaca u masovne grobnice, u Haškom Tribunalu 2011. godine osuđen je bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vlastimir Đorđević na ukupno 27 godina zatvora. Ta kazna kasnije mu je smanjena na 18 godina, podsjeća RSE.

Slučaj nije riješen

Odbor SAD u istom tvitu navodi i neriješen slučaj ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana albanskog porijekla, čija su tijela otkrivena u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji.

Komitet podsjeća da slučaj nije riješen iako je i "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će počinioci biti privedeni pravdi".

- Bez obzira na brutalnost koju je izveo Beograd, međunarodna zajednica nije ozbiljno vršila pritisak da goni počinioce ratnih zločina na Kosovu. Pristupanje Srbije EU nije uslovljeno izvođenjem ratnih zločinaca pred lice pravde - naveo je Odbor i dodao da je Kosovo, istovremeno, bilo primorano da formira Specijalni sud za istragu izvještaja o trgovini organima tokom rata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.