BEOGRAD

U Hramu Svetog Save počela liturgija kojom će biti ispraćen patrijarh Irinej

Oproštajne govore držat će i Vučić te Dodik

A. J. / Anadolija

22.11.2020

Na liturgiji i Vučić i Dodik. Srna

U Hramu Svetog Save u Beogradu počela je liturgija za upokojenje poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja, javlja Anadolija.


Patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, gde će se i ubuduće sahranjivati poglavari SPC, ukoliko ne izraze drugačiju želju.


Liturgija za upokojenje počela je u centralnom delu Hrama u devet sati, gdje je i izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima patrijarha, a služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, dok besjedi episkop bački Irinej.


Poslije liturgije slijedi opelo, a zatim i oproštajni govori predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i starješine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petar Lukić.


U Hramu su i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predsjednik Skupštine Ivica Dačić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ali i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.


Na ulasku u Hram su pripadnici garde Vojske Srbije, veliki broj vjernika pali svijeće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, pored Hrama.


Ispred samog Hrama takođe je prisutan veliki broj vjernika, a postavljena su i dva video-bima na kojima je prijenos liturgije.


Iz Srpske pravoslavne crkve obavijestili su "sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u zemlji propisali nadležni državni organi".


Poglavar SPC patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, oko sedam sati ujutru u COVID bolnici na Karaburmi u 91. godini. On je u toj bolnici bio od 4. novembra, a nakon što je zaražen koronavirusom.


U Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja traje i danas, zastave su spuštene na pola koplja, a na Patrijaršiji se nalazi crna zastava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.