SRBIJA

Potpisan jedan od najvažnijih sporazuma, veliki podstrek za ekonomski razvoj

U izgradnju prve linije metroa bit će uloženo 454 miliona eura

Francuski ministar potpisao ugovor u Beogradu. Tanjug

G. M. / Telegraf

26.11.2020

Predstavnici Srbije danas su potpisali sporazum sa vladom Republike Francuske o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturnih projekata, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

- Konkretno mislim na projekat izgradnje metroa u Beogradu, i na projekat unapređenja i povećanja efikasnosti elektrodistributivne mreže u našoj zemlji – kazao je.

Vrijednost sporazuma je 581 milion eura. U izgradnju prve linije metroa bit će uloženo 454 miliona eura.

- Velika mi je čast da budem na potpisivanju ovog sporazuma. Vjerujem u dobre odnose Srbije i Francuske, a studija izvodljivosti za metro u Beogradu bit će gotova sljedeće godine - naveo je francuski ministar za vanjsku trgovinu i ekonomsku promociju, Frank Rister (Franck Riester), prenosi Telegraf.rs.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je, i u vrijeme najsnažnijeg vala koronavirusa, Rister došao u Srbiju, što govori o tome koliko su čvrsti odnosi između dvije zemlje.

- Modernizovat¸ćemo našu elektro mrežu, zahvaljujući posvećenosti Francuske, Makrona i Ristera, ali i našim naporima. Prije kraja sljedeće godine krećemo u ozbiljne građevinske radove - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da su uspjeli da pokrenu radove na aerodromu, i dodao da će beogradski aerodrom ubuduće biti savremeno opremljen i moderan, po uzoru na evropske.

Konačna cijena metroa se još ne zna, rekao je Vučić, ali se očekuje da krajnja cijena bude 4,4 milijarde eura. Naveo je da to drastično utiče na rast BDP-a u narednim godinama.

Istakao je da Srbija planira da vraća dugove, kako bi se osigurala ekonomska stabilnost. Javni dug ne smije preći 60 posto, bez obzira na sva ulaganja, dodao je.

- Izgradnja metroa ne rješava samo saobraćajne probleme u glavnom gradu, već je to pitanje prestiža i snage jednog grada, jedne države - istakao je predsjednik Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.