ZASJEDANJE SKUPŠTINE UN-A

Vučić: Srbija je za ravnopravan pristup vakcinama protiv koronavirusa

Vučić je poručio da se Srbija pridružuje pozivu za globalni prekid vatre

Vučić: Neophodnost postojanja i jačanja uloge UN-a. RTS

A. J. / Srna

3.12.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za liječenje koronavirusa kao vodećem globalnom prioritetu.


On je, u obraćanju putem videolinka na specijalnom zasjedanju Generalne skupštine UN posvećenom borbi protiv koronavirusa, naglasio da je Srbija, kao pravni nasljednik Jugoslavije i ponosni osnivač organizacije UN istrajno posvećena Povelji UN i multilateralizmu kao principu na kojem se temelje UN.


- Pandemija Covida-19 snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge UN i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svjetske zdravstvene organizacije. One imaju nezamjenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove - rekao je Vučić, prenosi RTS.


On je konstatovao da veliku nadu u prosperitet čovječanstva, daje činjenica da je 150 zemalja članica, bez ijednog glasa protiv, prihvatilo i izglasalo neophodnost i hitnost održavanja današnjeg skupa i dodao da Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje EU podržava pristup Brisela da se mora nastaviti sa zajedničkim radom u okviru sistema UN u borbi protiv pandemije i njenih posljedica.


Vučić je izrazio nadu da će "COVAX" do kraja 2021. godine širom svijeta isporučiti dvije milijarde doza sigurnih i efikasnih vakcina, vodeći se humanističkim i neselektivnim principima.


On je zahvalio prijateljskim zemljama za pomoć tokom pandemije, dodajući da je i Srbija, takođe, pokazala solidarnost i pružila pomoć nekim zemljama, što će nastaviti da čini.


Vučić je poručio da se Srbija pridružuje pozivu za globalni prekid vatre.


- Nadam se da smo se tokom ove pandemije podsjetili koliko je važan svaki ljudski život i da moramo da uradimo sve što je u našoj moći da bi se spriječilo da se izgubi još života i da bi se spriječila ljudska patnja - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.