KORONAVIRUS

Nove mjere u Srbiji, restorani i kafići rade do 17 sati

Apoteke i benzinske pumpe (za djelatnost prodaje goriva), mogu raditi non-stop, svakoga dana bez ograničenja

Oštre mjere za suzbijanje korone. Arhiv

G. M. / Srna

4.12.2020

U Srbiji će od danas radnim danima do 17 sati raditi ugostiteljski i objekti iz oblasti sporta i rekreacije, kao i kulture, te tržni centri i kladionice, dok će vikendom biti zatvoreni, najnovije su mjere u borbi protiv koronavirusa koje je usvojila Vlada.

Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolirati poštovanje ovih mjera, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata tokom sedam dana u sedmici, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna djelatnost.

Usvajajući preporuke Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, ograničeno radno vrijeme radnim danima od 5 do 17 sati i zabrana rada vikendom odnosi se na kafiće, restorane, barove, noćne klubove i splavove.

Ova mjera odnosi se i na tržne centre, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dječije igraonice, frizerske i kozmetičke salone, salone za njegu ljepote, objekte iz oblasti sporta i rekreacije - teretane, fitnes-centre, bazene, spa-centre, balone za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Ostali objekti - prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, kao i trafike, kiosci i radnje u koje se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 sat.

Apoteke i benzinske pumpe (za djelatnost prodaje goriva), mogu raditi non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 do 15 sati.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smještaja, koji mogu pružati usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 sat svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom cijelog dana, uključujući i vikend.

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture - kina, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedjeljom, do 17 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.