PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Jeste li čuli za Vojsku Republike Srpske, to ne postoji

O Dejtonskom sporazumu se pitaju tri konstutitivna naroda u BiH, a ne ni Igmanska inicijativa, a ni predsjednik Srbije, rekao Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras na televiziji Prva. Printscreen

A. Č.

18.12.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras na televiziji Prva, zajedno sa izvršnim direktorom Fonda za otvoreno društvo Milanom Antonijevićem i profesorom Fakulteta političkih nauka u penziji Ivom Viskovićem.

O Igmanskoj inicijativi, čiji su potpisnici i Antonijević i Visković, Vučić je pitao njih šta bi tačno promijenili, tačnije šta bi od nadležnosti prebacili na koju stranu.

- Šta bi ti divni ljudi uradili, koje vi podržavate? Recite mi samo u jednoj rečenici. Kada stvari postavite crno-bijelo, nikada nećete dobiti odgovor od njih. Ili ćete dobiti odgovor kao od Bisere Turković, da je Dodik Hitler, a Republika Srpska ne treba da postoji. Niko nije reagirao na te izjave. Zato to pitam i strane predstavnike. Šta je to što ćemo da mijenjamo? Evo da objasnim, zašto to pitam. Od uspostavljanja Ustava BiH, ja sam donio da vam pročitam da vidite nadležnosti entiteta. Nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migraciona politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta - rekao je Vučić.

Potom je ponovio da se teži oduzimanju nadležnosti entiteta, što se vidi i kroz pokušaj uspostavljanja Vrhovnog suda. 

- Odbrana, pa i sigurnost su u nadležnosti entiteta. A jeste li vi čuli za Vojsku Republike Srpske. To ne postoji - rekao je Vučić.

Govorili se i o stavovima po pitanju priznanja Kosova. Printscreen

Vučić je istakao da do bilo kakve revizije Dejtonskog sporazuma može doći samo potpunim konsenzusom sva tri konstitutivna naroda.

- O Dejtonskom sporazumu se pitaju tri konstutitivna naroda u BiH, a ne ni Igmanska inicijativa, a ni predsjednik Srbije. Oni će vam reći da nisu za ukidanje Republike Srpske. Suštinski im je plan da se ovlaštenja oduzmu RS - rekao je Vučić.

Potom je govorio o stavovima po pitanju priznanja Kosova. 

- Mislim da je bolje pitanje da li se zalažete za priznanje ili nepriznavanje nezavisnosti Kosova. Do aprila 2022. godine, kada će biti izbori, to se sigurno neće dogoditi - rekao je Vučić. 

Potom je pričao i o članstvu u NATO paktu te je rekao da je Srbija neutralna zemlja, i da je najbolje da sama čuva svoju zemlju, nebo i rijeke. 


- Mi poštujemo Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH. Ali cijela suština jeste baš u tome da se razvlasti i Republika Srpska i Federacija BiH. Ali da podsjetim na jedan detalj. SDA je ozbiljna politička partija, najveća u Federaciji u svakom smislu. Oni su na svom kongresu donijeli određene odluke, gdje se zalažu za podjelu BiH na pet ili više multietničkih regija. Nema pomena od Republike Srpske. I tu vidimo šta se sve kuha i šta se iza brda valja - rekao je Vučić.

On je istakao da ne misli da je pozicija Bošnjaka lagodna, i da su jedini u Bosni stradali više od Srba, kao i da moraju imati pijetet prema žrtvama.

- Trudio sam se da gradimo najbolje moguće odnose. I prometom ljudi, usluga i kapitala, kao i velikim investicijama, koje nikada nisu bile ograničene samo na RS, već smo težili da spajamo ljude, i da Srbi i Bošnjaci žive zajedno - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.