SRBIJA

Vučić: Probni plin pušten kroz Turski tok

Prošao je probni gas, nismo dizali veliku buku oko toga, ali 30. decembra kreće sve, kao što sam obećao, rekao je Vučić

Plinovod "Turski tok" od ogromnog značaja za Srbiju. Anadolija

A. Čengić / AA

25.12.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je probni plin već prošao kroz Turski tok u Srbiju, a zvanično puštanje u rad novog plinovoda u zemlji od bugarske do mađarske granice biće 30. decembra, javlja Anadolija.

Prošao je probni gas, nismo dizali veliku buku oko toga, ali 30. decembra kreće sve, kao što sam obećao. Tim povodom će biti organizirana mala svečanost, jer je to ogromna stvar za našu zemlju - rekao je Vučić novinarima na aerodromu u Batajnici. 

Prema njegovim riječima, to su strateške i važne stvari za napredak zemlje.

Kako je pojasnio, riječ je o potpuno novom plinovodu od bugarske do mađarske granice, a poslije ostaje da se radi dalje na sekundarnoj gasifikaciji. 

- Da probamo da gas stigne do Vranja na jugu zemlje i Valjeva u centralnom i zapadnom djelu, kao i da stigle do mjesta na istoku i jugozapadu Srbije. Želimo da dovedemo gas da bismo mogli da gradimo nove fabrike i imamo nove investitore, ali i da gasom snabdijevamo domaćinstva - kazao je Vučić.

On je to rekao na dočeku donacije medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na aerodromu u Batajnici. Također, kazao je i da misli da mogu u roku od sedam ili osam dana da otvore obnovljeni prvi blok Infektivne klinike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.