OTKRIVENO 2.113 PREDMETA

Bogatu arheološku zbirku krijumčario iz Ukrajine u Srbiju

Vozač je carinicima rekao da kolekcija nije njegova, ali je pristao da je za malu naknadu preveze iz Ukrajine u Srbiju

A. Jamaković

Ukupno su carinici izbrojali 2.113 predmeta

Foto: Telegram printskrin


U noći između 28. i 29. decembra na graničnom prijelazu Srpska Crnja, srbijanski carinici su zajedno sa policijom otkrili i zaustavili pokušaj krijumčarenja bogate arheološke zbirke od 2.113 antikviteta iz različitih perioda, pišu srbijanski mediji.

Neobična kolekcija otkrivena je kada je kamion sa rumunskim registarskim oznakama u Srbiju vozio 46-godišnji državljanin Srbije. Kamion koji je vozio parket od Ukrajine do Srbije stajao je u večernjim satima u redu za kontrolu ulaska. Vozač je, na pitanje carinika o teretu, odgovorio da je nosio samo dva paketa slatkiša, kao i robu naznačenu u carinskoj dokumentaciji.

  • Kabina kamiona i bočna kutija s alatima bile ispunjene starinama

    Kabina kamiona i bočna kutija s alatima bile ispunjene starinama

    Foto: Carina.rs


Tokom detaljnog pregleda vozila utvrđeno je da su kabina kamiona i bočna kutija s alatima bile ispunjene starinama iz različitih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda i srednjeg vijeka, kao i predmetima iz arheoloških kultura starih Slovena i Kelta.

Ukupno su carinici izbrojali 2.113 predmeta, uključujući privjeske, prstenje, razne alate i oružje, narukvice, broševe, vrhove koplja i strijela, sjekire, kašike, igle, ključeve, kopče za kaiševe, dugmad, kovanice...

S obzirom na veličinu i raznolikost kolekcije, nemoguće je utvrditi njenu vrijednost bez stručne analize. Svi predmeti bit će predati na ispitivanje.

  • Svi predmeti bit će predati na ispitivanje

    Svi predmeti bit će predati na ispitivanje

    Foto: Carina.rs


Međutim, očigledno je da su od velike historijske i arheološke vrijednosti.

Nakon otkrivanja kolekcije, vozač je carinicima rekao da kolekcija nije njegova, ali je pristao da je za malu naknadu preveze iz Ukrajine u Srbiju. Upozoren je da će biti kontaktiran po dolasku u zemlju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na