OTKRIVENO 2.113 PREDMETA

Bogatu arheološku zbirku krijumčario iz Ukrajine u Srbiju

Vozač je carinicima rekao da kolekcija nije njegova, ali je pristao da je za malu naknadu preveze iz Ukrajine u Srbiju

Ukupno su carinici izbrojali 2.113 predmeta. Telegram printskrin

A. Jamaković

29.12.2020

U noći između 28. i 29. decembra na graničnom prijelazu Srpska Crnja, srbijanski carinici su zajedno sa policijom otkrili i zaustavili pokušaj krijumčarenja bogate arheološke zbirke od 2.113 antikviteta iz različitih perioda, pišu srbijanski mediji.


Neobična kolekcija otkrivena je kada je kamion sa rumunskim registarskim oznakama u Srbiju vozio 46-godišnji državljanin Srbije. Kamion koji je vozio parket od Ukrajine do Srbije stajao je u večernjim satima u redu za kontrolu ulaska. Vozač je, na pitanje carinika o teretu, odgovorio da je nosio samo dva paketa slatkiša, kao i robu naznačenu u carinskoj dokumentaciji.


Kabina kamiona i bočna kutija s alatima bile ispunjene starinama. Carina.rs

Tokom detaljnog pregleda vozila utvrđeno je da su kabina kamiona i bočna kutija s alatima bile ispunjene starinama iz različitih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda i srednjeg vijeka, kao i predmetima iz arheoloških kultura starih Slovena i Kelta.


Ukupno su carinici izbrojali 2.113 predmeta, uključujući privjeske, prstenje, razne alate i oružje, narukvice, broševe, vrhove koplja i strijela, sjekire, kašike, igle, ključeve, kopče za kaiševe, dugmad, kovanice...


S obzirom na veličinu i raznolikost kolekcije, nemoguće je utvrditi njenu vrijednost bez stručne analize. Svi predmeti bit će predati na ispitivanje.


Svi predmeti bit će predati na ispitivanje. Carina.rs

Međutim, očigledno je da su od velike historijske i arheološke vrijednosti.


Nakon otkrivanja kolekcije, vozač je carinicima rekao da kolekcija nije njegova, ali je pristao da je za malu naknadu preveze iz Ukrajine u Srbiju. Upozoren je da će biti kontaktiran po dolasku u zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.