SEKSUALNO NASILJE U SRBIJI

Kako je Nele Karajlić "pravio šale" na račun silovanih žena

Srbijansko društvo ne da se nije adekvatno suočilo i osudilo ove zločine, nego je silovanje žena i u popularnoj kulturi u Srbiji nerijetko bilo čak i predmet ismijavanja

Nele Karajlić. Arhiv

Piše: D. Hadžović

19.1.2021

Susjednu Srbiju i region posljednjih dana potresa veliki skandal, nakon što je glumica Milena Radulović otkrila i prijavila da ju je čuveni učitelj glume  Miroslav Aleksić kao maloljetnu učenicu u više navrata seksualno zlostavljao. Milenin slučaj čini se da je samo vrh ledenog brijega, s obzir da se u međuvremenu javio čitav niz glumica i polaznica njegove škole sa sličnim optužbama.


Tokom rata u BiH dešavala su se masovna silovanje nemoćnih i zatočenih žena. Broj silovanih žena prema procjenama kreće se između 12.000 i 50.000. 


Stručnjaci UNHCR-a tvrde da je silovano 12.000 žena, Evropska unija procjenjuje broj na ukupno 20.000, dok su bh. vlasti utvrdile broj od 50.000. Prema procjenama, ogromna većinu njih čine Bošnjakinje koje su bile silovane od pripadnika Vojske Republike Srpske i jedinica iz Srbije.



Srbijansko društvo ne da se nije adekvatno suočilo i osudilo ove zločine, nego je silovanje žena i u popularnoj kulturi u Srbiji nerijetko bilo čak i predmet ismijavanja. Jedan od takvih primjera, koji je u bh. javnosti prošao prilično neprimjetno, jeste epizoda "Nadrealne televizije" u kojoj se na posprdan način odnosilo prema suđenjima za silovanja u Haškom tribunalu.


Šta je Karajlić rekao o Haškom sudu

U humorističnoj seriji čiji je autor bio jedan od najvažnijih protagonista prijeratnih sarajevskih nadrealista, Nenad Janković, javnosti poznatiji pod umjetničkim imenom Nele Karajlić, u jednoj od epizoda epski junak Kraljević Marko upada u zonu sumraka, te se pojavljuje u budućnost gdje ga hapse kako bi mu sudili za zločine iz srednjeg vijeka. Prilikom suđenja, na klupi za svjedoke kao svjedokinja optužbe pojavljuje se "Kosovka djevojka", koju na početku klipa Kraljević Marko spašava od Muse Kesedžije te s njom vodi ljubavi. Ipak, na suđenju "Kosovka djevojka" tvrdi da je ona bila silovana od Kraljevića Marka, te da je u međuvremenu prešla na islam.

Naravno, jasno je da se navedenim skečom aludiralo na tobožnju nepravdu Haškog tribunala prema srpskim optuženicama i navodne lažne optužnice, za šta je kao jedan od primjera uzeta i optužba za silovanje.

- Hag je postao jedna respekta vredna institucija. Oni nama izvoze svoje budalaštine, a mi im svjedočimo u slučaju nekih sumnjivih Srba u prošlosti - rekao je za ovaj skeč svojevremeno Nele Karajlić, tvorac "Nadrealne televizije".


Ako se uzme u obzir kako je srbijansko društvo u popularnoj kulturi tretiralo stravičan zločin silovanja prema pripadnicama drugih naroda, možda i ne treba pretjerano iznenađivati što su se ispod površine dešavali slučajevi poput Miroslava Aleksića. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.