POZNATA DRAMATURGINJA

Srbljanović: Šest sati su sjedile i pričale šta su doživljavale da bi zaštitile druge djevojčice

Nema više odgovaraš nasamo s profesorom, nema više prostora da se kaže ‘on je takav’, toga više neće biti, rekla je Srbljanović.

Srbljanović: Pobjednice, a ne žrtve. Arhiv

DH / N1

22.1.2021

Dramaturgkinja i profesorica na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović izjavila je da su Milena, Iva i ostale djevojke “pobjednice, a ne žrtve”.

- Mene je najviše dirnulo u svemu ovome, one su tri godine išle po advokatima, i advokati su ih odbijali, one su se pomirile s tim da od toga neće biti ništa, a onda su čule za djevojku od 17 godina, koja je sada vrlo neposredno bila izložena istoj vrsti nasilja i rekle da više ne mogu da šute”, rekla je Srbljanović.

- One su uradile nešto za nekog drugog, zbog toga su one pobjednice. Ti sjediš šest sati i pričaš šta si doživljavala, da ne bi to neka druga djevojčica doživljavala, to je pobjeda, dodala je ona.

Platforma “FDU – Protiv nasilja”, kako je istakla Srbljanović, već funkcioniše.

- Krenula je s radom preksinoć. Platforma funkcioniše tako što studenti imaju priliku da se prijave anonimno. Imamo pet profesora i četiri studenta izabranih iz samog studentskog parlamenta, našli smo se svi zajedno u ovoj situaciji, koja iako nema nikakve veze s našim fakultetom, ipak imamo dosta studenata koji su godinama sa te škole dolazili na razne smjerove. I u krajnjem slučaju ove dvije mlade umjetnice su naše bivše studentkinje, a ima i sadašnjih, rekla je Srbljanović.

Dodala je kako misli da je pravi trenutak da ih i ostali fakulteti prate u ovome.

- Da se napravi paradigma, nema više nazad, nema više neprikladnih komentara, nema više odgovaraš nasamo s profesorom, nema više prostora da se kaže ‘on je takav’, toga više neće biti, rekla je Srbljanović.

Osvrnula se i na odlazak glumice Mire Furlan.

- Mira Furlan je, ne samo jedna od najvećih umjetnica ovog područja, nego jedna predivna, prepoštena osoba, koja je toliko bila hrabra, avangardna, plemenitog mišljenja… Ljepota njenog bića se vidjela na njoj. Mislim da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za umjetničku scenu, jedna predivna osoba nas je napustila i užasno su svi potreseni, zaključila je Srbljanović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.