BEOGRAD

Preminuo Darko Ribnikar, posljednji iz novinarske porodice osnivača Politike

Ispraćen u krugu najuže porodice i nekoliko bliskih prijatelja

Darko Ribnikar. ARHIV

A. V.

23.1.2021

Na beogradskom Novom groblju u petak je ispraćen penzionisani novinar Davorin Darko Ribnikar, dugogodišnji novinar i direktor Politike, unuk Vladislava Ribnikara, utemeljitelja tog najstarijeg dnevnog lista u ovom dijelu Evrope, priopćila je u subotu porodica Ribnikar, prenosi Hina.

Ribnikar je ispraćen u krugu najuže porodice i nekoliko bliskih prijatelja i, po vlastitoj želji, bez ijedne izgovorene riječi.

Darko Ribnikar rođen je 5. marta 1939. godine u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu Beogradskog sveučilišta, a potom i na odsjeku za međunarodne odnose Vudro Vilson sveučilišta Prinston.

U Politici je, od svoje 23. godine, proveo punih 45 godina i ubraja se u red veterana srpskog novinarstva.

Darko Ribnikar bio je dugogodišnji dopisnik Politike iz Kaira, Pariza i Njujorka i jedini od pet iz porodice Ribnikara koji su radili u Politici, a koji je istodobno bio i njezin glavni urednik i direktor.

U priopćenju porodice istaknuto je da je Darko Ribnikar bio jedini glavni urednik i direktor Politike, koja je po tome jedinstvena među uglednim dnevnim listovima u svijetu, ali je na kraju 45 godina provedenih u toj kući otpušten kao tehnološki višak i bez isplaćene otpremnine.

Ribnikar je protiv lista Politika i nakladnika Politike Novine i Magazini više od 13 godina vodio sudski spor zbog povrede moralnih prava autora zato što je nova uprava Politike, protivno sporazumu koji je 12. marta 1997. godine potpisan s potomcima utemeljitelja Vladislava Ribnikara, izmijenila glavu i logo lista i s naslovne strane uklonila imena osnivača i direktora lista iz obitelji Ribnikar.

Taj spor Vrhovni sud Srbije je u novembru 2020. presudio u korist porodice Ribnikar, što je Darko Ribnikar saznao par dana prije smrti, navela je porodica.

Sramota je, velika opomena i prijekor za srpsko novinarstvo i moral, za srpsku kulturu uopće, što je Darko Ribnikar, svjestan odnosa prema tradiciji Politike, porodice Ribnikar i prema njemu osobno, poželio da bude ispraćen samo u krugu obitelji, izjavio je na vijest o smrti Darka Ribnikara advokat blizak porodici Ribnikar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.