NOVI DETALJI

Milena Radulović u ispovijesti za ruski magazin: Mrzila sam samu sebe, bio je manipulator

Svima koji doživljavaju ili su doživjeli nasilje želim da kažem: prvo što morate da razumijete - niste ni za šta krivi, kazala Radulović

Milena Radulović. Agencije

Fu. M.

29.1.2021

Srbijanska glumica Milena Radulović govorila je za rusko izdanje magazina "Tatler" o zlostavljanju koje je preživjela u školi beogradskog reditelja Miroslava Mike Aleksića, koji je optužen za seksualno zlostavljanje nekoliko djevojaka.

- Miroslav Aleksić je vrlo poznat i uspješan učitelj koji je osnovao školu glume koju pohađaju djeca od pet do 18 godina. Mnogi uspješni glumci u Srbiji su išli u njegovu školu. U Srbiji se smatra prestižem ako Aleksić odvede dijete u svoju školu gdje radi audicije i od ogromnog broja djece izabere 5-7 najtalentovanijih. Pohađala sam školu od 11. do 18. godine. I, nažalost, na posljednoj godini sam doživjela seksualno zlostavljanje. To je bilo zaista zastrašujuće. Dok se nisu javile i druge djevojke, bila sam sigurna da je to samo moja priča, mislila sam da sam sama - rekla je Milena za ruski list.

Pokrenuta istraga

Kazala je da se stidjela i mrzila sebe u tom periodu te da je Aleksić bio manipulator koji je odnose sa svojim učenicima gradio iz pozicije oca, nespornog autoriteta.

- Prije dvije godine se pojavila djevojčica rođena 2000. godine, bila je u vrlo lošem stanju. Za mene je ona postala motivacija da zaustavim sve ovo. Ali, bila sam zarobljena, nisam mogla druge djevojke natjerati da progovore. One, uključujući i mene, nisu vjerovale u sud i birokratiju. Pored toga, bilo nas je stid da kažemo roditeljima o onome što se desilo", kazala je.

Kada je istraga pokrenuta, ispostavilo se da postoje i druge djevojke, starije od Milene.

- Njegova posljednja žrtva je rođena 2004. godine. Tek na kraju suđenja će biti jasno koliko je to sve trajalo i otkriti približan broj žrtava, jer neće sve ići u policiju. Nećemo dobiti ni sliku, već samo crtež ovog monstruoznog procesa koji je ova osoba spakovala u najbolju elitnu dječiju školu dramskih umjetnosti - rekla je glumica.

Svjedoci u slučaju

O onome što je preživjela porodici je ispričala tek 2020. godine, kada je sakupila dovoljno snage.

- Prije toga sam se samo trudila da se ne sjećam. No uspjela sam završiti studij i počela sam raditi, ali shvatila sam da me to ne može usrećiti. Mučila me trauma. Tada sam počela razgovarati s prijateljima i psihologom koji mi je pomogao da sredim osjećaje srama, krivice, odgovornosti i gnušanja prema sebi", ispričala je dodavši da joj se zbog zlostavljanja na mjestu koje je smatrala drugim domom srušio svijet.

Odlučila je prva progovoriti javno, jer je najstarija i dovoljno poznata da se njen glas čuje. Još jedna glumica je govorila nakon nje, ostale su željele ostati anonimne. 

- Trenutno se situacija razvija ovako - tužit ćemo ga mi koji smo u početku najavili silovanje. Ostatak žena koje sada pišu djeluju kao svjedoci u slučaju. Aleksić je u početku bio uhapšen na 48 sati, ali s obzirom na činjenicu da je mogao da utiče na svjedoke ili da ponovi svoj čin, hapšenje je produženo za 30 dana. Kad prođe sve, vidjet ćemo da li se zatvor produžava dalje. Istraga je u toku. Svima koji doživljavaju ili su doživjeli nasilje želim da kažem: prvo što morate da razumijete - niste ni za šta krivi! Nismo ništa isprovocirali, zaista nismo mi krivi - istakla je glumica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.