PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić dala intervju za CNN: Građani su nam prioritet, odmah smo krenuli u nabavku vakcine

Počeli smo da pregovaramo sa različitim proizvođačima i da probamo da nabavimo veliku količinu vakcina što prije je moguće, rekla Brnabić

Brnabić: Vakcine su sigurne i efikasne. Printscreen

A. Č. / Informer

13.2.2021

Voditeljica CNN-a istakla je da je Srbija druga u Evropi, odmah poslije Velike Britanije, po broju vakcinisanih građana, a da je Vlada osigurala čak tri vrste vakcina kako bi građani imali izbor koju vakcinu da prime.

Navela je i da Srbija bilježi fantastične rezultate, a na samom početku razgovora, voditeljica je i čestitala premijerki Ani Brnabić na sjajnim uspjesima koje biljleži Srbija kada je riječ o nabavci vakcina.

- Hvala vam, moram da kažem da smo odmah donijeli odluku da krenemo u nabavku vakcina koje su odobrene za upotrebu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je imao veliku podršku Vlade i mene. Počeli smo da pregovaramo sa različitim proizvođačima i da probamo da nabavimo veliku količinu vakcina što prije je moguće. Mi smo jedna od prvih zemalja, poslije Velike Britanije, koja je potpisala ugovor sa Fajzerom, i koja je prvu količinu dobila u decembru. Vakcinacija nam je prioritet i građani su nam prioritet - rekla je premijerka za CNN.

Online prijava

Ona je dodala da je i digitalni sistem prijave urađen jednostavno, kako bi olakšao sam proces prijavljivanja građana za vakcinaciju.

- Odlučili smo se za online prijavu, koja je pojednostavljena kako bi građani što prije mogli da se prijave i nakon toga da prime vakicnu.

Premijerka Brnabić je podvukla to da je vakcinacija prva mjera u spašavanju ljudskih života.

Dodatnih 500.000 doza

- Vakcinacija je broj jedan kada je riječ o spašavanju ljudskih života. Zato smo počeli da pregovaramo sa svim proizvođačima, Kovaks, Fajzerom, Sinofarmom. Vakcine su sigurne i efikasne, a to nam je jedino bitno, da naši građani budu sigurni. Radimo sve što je u našoj moći kako bi građani stekli imunitet i da bi ekonomija i život što prije mogli da se vrate u normalu - dodala je Brnabić.

Za kraj je istakla da je stiglo još dodatnih 500.000 doza ruske vakcine i da uskoro stiže i Astra Zeneka.

- Trudimo se da što prije pobijedimo koronu. Sinoć nam je stigao avion iz Rusije sa 500.000 doza kineske vakcine, a uskoro nam stiže i Astra Zeneka - rekla je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.