PORUKE

Jelena Milić za "Avaz": Vučić je podržao NATO put BiH

Čanak i Jovanović poklanjanjem medijskog prostora Šešelju njegovu stranku vraćaju „iz mrtvih“ <195> Malo ko prepoznaje pozitivnu ulogu Vučića

Milić: Vučić je vratio Beograd u centar. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

14.2.2021

Jelena Milić, direktorica Centra za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda, jedna je od rijetkih osoba koje su u Srbiji godinama zagovarale ulazak u NATO.

Pažnju javnosti nedavno je privukla optužbom na račun Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka da, dok formalno nastupaju iz progresivne proevropske pozicije, suštinski provode javnu rehabilitaciju Vojislava Šešelja samom činjenicom da pristaju učestvovati u televizijskim duelima s njim i tako mu davati kredibilitet.


Na svom terenu

Milić je u razgovoru za “Avaz” pojasnila ovaj svoj stav, ali i govorila o trenutnoj situaciji u regionu, odnosu Vučića s Dodikom, članstvu BiH i Srbije u NATO-u…

- Građani Srbije su na nedavnim parlamentarnim izborima, i to sa smanjenim cenzusom od tri posto, iz parlamenta izbacili Srpsku radikalnu stranku i Šešelja kao narodnog poslanika. To je najbolji rezultat tih izbora na koji se nije obratila adekvatna pažnja - navodi Milić.

Ipak, ističe da, s druge strane, upravo Jovanović i Čanak poklanjanjem medijskog prostora Šešelju njegovu stranku vraćaju „iz mrtvih“.

- SRS još postoji i kao stranka, za Čankovu ne znam, nešto vjerovatno drže po Vojvodini, ali LDP ne postoji. Šešelj igra na svom terenu svoju igru i sam tvrdi da dobiva i da mu rejting raste. Ono što on sada radi jeste ono što je uvijek radio, s istom podrškom, dakle, samo može da mu koristi. Ne razumijem zašto na to Čanak i Jovanović pristaju - govori Milić.

 

Zeleno svjetlo

Milić ističe da, iako je to prošlo nezapaženo, sporazum iz avgusta 2019. kojim se nastavlja NATO put naše zemlje Dodik ne bi prihvatio bez podrške Srbije.

- Da nije Vučića, ni sporazuma o nastavku reformi s NATO-om ne bi bilo. On je Dodiku dao zeleno svjetlo. Malo ko to hoće da prepozna - tvrdi Milić.




Srbija naprednija u odnosu na RS

Na pitanje kako komentira sve snažnije špekulacije da su Vučić i Dodik u veoma lošim odnosima i da je predsjednik Srbije spreman podržati opoziciju u RS, naša sagovornica ističe da su ti odnosi višeslojni i da se tu još ne može ništa sa sigurnošću reći.

- Mene boli što se ne vidi koliko je Srbija naprednija u mnogo čemu od RS. Pogledajte šta je Dan državnosti u Srbiji, koji datum, šta simboliše, a šta u RS. Sretenjski ustav je bio jedan od najprogresivnijih, na osnovama Francuske revolucije, i srušili su ga, ko? Rusi, Austrougari i Turci! Vučić je “srpski svijet”, kako ga pogrdno nazivaju, izvukao iz kandži Sergeja Železnjaka i Moskve i stavio je Beograd u centar, što je jedan od najboljih i najlogičnijih rezultata njegovog djelovanja u posljednjih nekoliko godina. Šteta što se pitanjem položaja Srba u regionu i dijasporom bave ekstremno desni, koji i ne znaju dobro kako Zapad funkcioniše - ističe Milić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.