KOŠTA OKO 2.000 EURA

Sve o skupom lijeku za koronu koji je izliječio i Trampa, a koji stiže u Srbiju

Radi se o već gotovim antitijelima koja su napravljena u laboratoriji, tako da organizam njegovim davanjem branimo pasivno od virusa, za razliku od vakcine, kojom se organizam aktivno brani

"Bamlanivimab" izliječio i Trampa. Agencije

Avaz.ba

1.3.2021

Prema najavama, krajem proljeća u Srbiju treba da stigne lijek protiv koronavirusa "Bamlanivimab". Ovaj inovativni lijek, baziran na antitijelima Covida-19, ulio je povjerenje u svoju djelotvornost nakon što je pomogao u ekspresnom ozdravljenju bivšeg predsjednika SAD Donaldu Trampu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ovaj medikament američke kompanije "Eli Lili" kod nas stići u aprilu ili maju. On je tom prilikom objavio i da je cijena lijeka veoma visoka, da košta oko 2.000 eura po dozi, a Srbija je naručila oko 2.000 doza.

Ovaj lijek neobičnog imena daje se putem intravenske infuzije i za liječenje je potrebna samo jedna doza, rekao je za "B92.net" doktor Radan Stojanović, klinički farmakolog i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.


Daje se u četiri slučaja

- Radi se o već gotovim antitijelima koja su napravljena u laboratoriji, tako da organizam njegovim davanjem branimo pasivno od virusa, za razliku od vakcine, kojom se organizam aktivno brani. Lijek "Bamlanivimab" pripada grupi monklonskih antitijela i sadrži veću količinu antitijela nego krvna plazma čovjeka koji je preležao Covid sa težom kliničkom slikom - objašnjava profesor Stojanović.

Lijek se, kako kaže prof. Stojanović, može davati u 4 situacije: preventivno kod kovid-pozitivnih, da spriječi pojavu simptoma, potom tamo gdje postoji rizik za razvoj teže kliničke slike, u terapiji kod teže kliničke slike, ali one koja ne zahtijeva kisik terapiju i kod imunkompromitiranih osoba koje ne mogu da prime vakcinu jer njihov organizam ne može da stvara antitijela.

Jedna od prednosti monoklonskih antitijela je, dodaje profesor, što se, zavisno od namjene, antitijela mogu dozirati.


Ne štiti zauvijek

Doktor Stojanović naveo je da novi lijek ipak nije svemogući i da ne štiti zauvijek.

- Efekti lijeka traju samo nekoliko mjeseci, dakle nema trajne zaštite. Mora se davati u ranim fazama infekcije. Daje se intravenski, što je nekomforan način primjene. Pošto su u pitanju antitijela koja djeluju protiv spajk proteina kao i vakcina, onda je bolje izbjegavati terapiju u periodu vakcinacije - upozorava Stojanović.

Lijek koji će biti dostupan u Srbiji je odobren u Americi, dok Evropska agencija (EMA) još razmatra dozvolu za njegov uvoz. Za sada, prva država EU koja je odobrila primjenu "Bamlanivimaba" je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog lijeka, a naručila ga je i Njemačka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.