SRBIJA

Migranti se krili među kontejnerima, gumama i paketima kafe

Zraci mobilnog skenera koji koriste carinici prolaze kroz 10 centimetara debeo čelik

Pronađeni migranti. Uprava carina Srbija

Srna

11.3.2021

Carinici Srbije pronašli su 18 ilegalnih migranata, koji su pokušali na različitim graničnim prijelazima prema Mađarskoj i Hrvatskoj pređu granicu Srbije, skriveni u kontejnerima, među gumama i paketima kafe.

Uprava carina je saopćila da su danas na graničnom prijelazu Horgoš, između Srbije i Mađarske, u jednom kamionu srpski carinici otkrili sedam ilegalnih migranata, najvjerovatnije iz Afganistana, koji su se nadali da neće biti otkriveni, ako se zavuku u unutrašnjost kontejnera, kojima je bio natovaren kamion beogradske registracije na putu ka Litvaniji.

Kontrola na izlazu iz Sbrije

Međutim, zraci mobilnog skenera koji koriste i carinici na Horgošu prolaze kroz 10 centimetara debeo čelik, tako da su odmah uočeni i, uz pomoć policije, izvađeni iz kamionskog tovara, navodi se u saopštenju.

Dva mladića iz Afganistana otkrivena su rano jutros i na prelazu Šid, pošto su se skrivali među paketima mase za molersko-farbarske radove, koje je kamion beogradske registracije prevozio ka Sloveniji.

U saopćenju se napominje da je interesantan slučaj zabilježen jučer na graničnom prijelazu Bogojevo /Srbija-Hrvatska/, kada je u tovaru kafe takođe pronađeno sedam osoba, koje su otrkivene kada je za kontrolu na izlazu iz Srbije stigao kamion hrvatskih registarskih oznaka natovaren kafom iz Grčke.


Bez ličnih dokumenata

Mada su carinska obilježja bila netaknuta, zbog sumnje vozača, koji je carinicima rekao da mu se čini kako iz prikolice povremeno dopire buka, kamion je ipak otvoren, a među paketima kafe pronađeno je sedam mlađih ljudi bez bilo kakvih ličnih dokumenata kod sebe.

Istog dana su slijepi putnici otkriveni i na prijelazu Batrovci između Srbije i Hrvatske nakon što je na izlazu iz zemlje skeniran kamion beogradskih registarskih oznaka, koji je bio na putu ka Italiji.

Analiza slike je pokazala ljudske obrise među gumama za skutere, kojima je kamion bio natovaren, a fizičkim pregledom tovarnog dijela ispostavilo se da su u gumama bila sakrivena dva Afganistanca.

Carinici su od početka godine u saradnji sa policijom osujetili 195 pokušaja migranata da u različitim kamionskim tovarima ilegalno pređu državnu granicu, saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.