KORONAVIRUS

Agencija za lijekove Srbije: Nema razloga da se prekida ili ograničava primjena vakcine "AstraZenece"

Krvni ugrušci spontano i nezavisno mogu se javiti i ti dođaji nisu rijetki, prevashodno kod starije populacije, javlja ALIMS

"AstraZeneca": Podatke prikupljaju i pažljivo pregledaju EMA i WHO. AFP

Telegraf

17.3.2021

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopćila je danas da, prema podacima kojima raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primjena vakcine "AstraZenece" u Srbiji.


U saopćenju objavljenom na stranici tog regulatornog tijela se navodi da Agenciji do sada nije prijavljen nijedan slučaj embolijskih i trombotičkih neželjenih dejstava.



Ukupno 74 slučaja neželjenih reakcija


U saopćenju se ističe da je ALIMS upoznat i da pažljivo prati situaciju u drugim državama i na nivou EU, ali da prati i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacija (WHO) koje govore u prilog nastavku vakcinacije.


Kako je objašnjeno u saopćenju, postojanje sistema spontanog prijavljivanja i praćenja neželjenih događaja nakon imunizacije omogućilo je da se detektuju potencijalni signali koji se odnose na događaje poremećaja koagulacije krvi kod nekoliko osoba u periodu nakon vakcinacije "AstraZeneca" vakcinom protiv Covid-19 u EU.


- Ove podatke sada prikupljaju i pažljivo pregledaju EMA i WHO i još nije potvrđeno da li su ovi događaji u vezi sa primjenom "AstraZeneca" vakcine protiv Covid-19 ili sa drugim nezavisnim faktorima - kaže se u saopćenju i dodaje da se krvni ugrušci spontano i nezavisno mogu javiti i da ti dođaji nisu rijetki, prevashodno kod starije populacije.


ALIMS dodaje da do danas nijedna zemlja ili tijelo nije donijelo drugu odluku osim da korist "AstraZeneca" vakcine u prevenciji bolesti Covid-19 i njenim pratećim rizicima od hospitalizacije i smrti za sada prevazilazi potencijalne rizike od mogućih neželjenih reakcija od vakcine.


Agencija dodatno apeluje na zdravstvene radnike, kao i građane, da prijavljuju neželjene reakcije na vakcine, ali i na sve ostale lijekove, jer se time doprinosi boljoj zaštiti zdravlja svih.


Agencija navodi i da su joj do danas prijavljena ukupno 74 slučaja neželjenih reakcija na "AstraZeneca" vakcinu protiv Covid-19.


Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva 16 je medicinski potvrđeno i prijavljeno od strane zdravstvenih radnika, dok su 58 slučajeva prijavili pacijenti.

Lokalne reakcije

Najveći broj zabilježenih neželjenih reakcija su očekivane reakcije koje se ispoljavaju nakon primjene bilo koje vakcine protiv Covid-19, i odnose se na lokalne reakcije, poput bola, otoka i crvenila na mjestu primjene vakcine, zatim sistemske reakcije kao što su povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost/slabost, glavobolja i mučnina, kaže se u saopćenju.


Ističe se da nijedan slučaj embolijskih i trombotičkih neželjenih događaja nije prijavljen Agenciji do sada na "AstraZeneca" vakcinu protiv Covid-19 na teritoriji Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.