INSTITUT TORLAK

Srbija počela s proizvodnjom ruskih vakcina

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona

Na institutu „Torlak“ u Beogradu pokrenuta proizvodnja. iLUSTRACIJA

Fu. M.

14.4.2021

Na institutu „Torlak“ u Beogradu je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“ i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

- RFPI i Institut za virusologiju i vakcine „Torlak“ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V“ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „Sputnjik V“. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima - saopćili su u fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona. 

- U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta „Torlak“ u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja vakcine „Sputnjik V“. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu - izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsjetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmjere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.