KRAGUJEVAC

Preminula beba zaražena koronom koja je bila na respiratoru

Novorođenče uzrasta devet dana prethodno je u veoma teškom stanju, zbog multisistemskog popuštanja, prebačeno u Tiršovu iz Univerzitetskog kliničkog centra Кragujevac

Beba je prethodno bila na respiratoru. Ilustracija

Fu. M.

19.4.2021

Beba iz Kragujevca, koja je zaražena koronom i posljednjih dana se nalazila u teškom stanju, na respiratoru, preminula je danas, potvrđeno je iz Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj.

Novorođenče uzrasta devet dana prethodno je u veoma teškom stanju, zbog multisistemskog popuštanja, prebačeno u Tiršovu iz Univerzitetskog kliničkog centra Кragujevac.

- Tokom liječenja zbog razvoja multisistemskog popuštanja svih organa, novorođenče se uz ljekarsku pratnju prebacuje u dječju Univerzitesku kliniku u Tiršovoj, zbog nastavka liječenja, koje podrazumijeva i zamjenu bubrežne funkcije i liječenje respiratornog distresa i sekundarne plućne hipertenzije u neonatalnoj kovid jedinici intenzivne njege. Na primjenjenu terapiju tokom liječenja ne dolazi do poboljšanja, pogoršava se multisitemsko popuštanje što dovodi do smrtnog ishoda bebe - saopćeno je iz Tiršove.

Novorođenče iz Kragujevca, koje je na svijet stiglo zaraženo koronavirusom i završilo na respiratoru, bilo je prethodnih dana u teškom stanju Tiršovu je prebačeno jučer.

Direktorica Klinike za pedijatriju u Kragujevcu Anđelka Stojković izjavila je jutros da je novorođenče prebačeno u Beograd kako bi dobilo adekvatnu terapiju zbog posljedica citokinske oluje i plućne hipertenzije, prenosi Nova.rs.

- To možemo riješiti aparatom koji jedino ima Univerzitska dječija klinika u Tiršovoj“, napomonula je doktorica Stojković i dodala da se majka bebe dobro osjeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.