OBRAĆANJA

Vučić: Interes SAD je da budemo saveznici, mi ne govorimo o "Velikoj Srbiji"

Vučić je na početku razgovara sa predstavnicima Atlantskog vijeća istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana svijeta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike, kao i da su mir i stabilnost veoma važni u regionu

Vučić je podsjetio na svoje sastanke sa Bajdenom. Arhiv

A. J. / Telegraf.rs

22.4.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić putem videolinka razgovara sa predstavnicima Atlantskog vijeća o situaciji u vezi sa pandemijom Covid-19, kao i o regionalnim pitanjima i vanjskopolitičkim prioritetima zemlje.


Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana svijeta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike, kao i da su mir i stabilnost veoma važni u regionu.

Vučić je istakao da je Srbija pružila i ekonomsku pomoć građanima i privredi za vrijeme pandemije koronavirusa.

Govoreći o pomoći regionu, Vučić je istakao da je Srbija pomogla državama u okruženju dostavljajući vakcine.

Jedna od tema razgovora je i nova administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) u SAD.

Vučić je podsjetio na svoje sastanke sa Bajdenom i istakao da je bio iznenađen time koliko je Bajden bio upoznat sa situacijom na ovim prostorima.

- Predsjednika (Donalda) Trampa sam sreo samo dva puta, a samo jednom sam imao priliku da pričam sa njim o politici. Znam predsjednika Bajdena bolje od predsjednika Trampa, ali ne mogu da kažem da očekujem bolje odnose između dvije države. Kada god je Bajden bio u Beogradu, želio je da nas sasluša. Nadam se da se toga sjeća. Bit će političkih poteškoća za Srbiju - rekao je Vučić i podsjetio da zna i Entonija Blinkena (Antony).

Vučić je rekao da se nada da je američki interes da ima Srbiju za saveznika na Balkanu.


Vučić je izrazio nadu da će Srbija u pogledu demokratije i ljudskih prava postići rezultate kao u ekonomiji i vakcinaciji, te istakao da nema razloga da tako i ne bude.


On je kazao da se nada da će imati ozbiljan pristup odgovoran pristup razvoju odnosa.

- Možda SAD nisu naš najbolji prijatelj, ali su prijatelj sa kojim imamo zajednički interes i zajedničku budućnost - rekao je Vučić.


Snaženju ekonomije Srbije, dodao je, doprinijele su i direktne strane investicije, a podsjetio je da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 posto svih investicija u regionu.


"Ne mogu svi dobiti sve"

Istakao je da ne osjeća nikakve nacionalističke tendencije, i da mu je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da Srbija podržava svoje susjede.


S tim u vezi je podsjetio da ne odgovara na uvrede iz drugih dijelova regiona.


Vučić je istakao da je uspjeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspjehe u ekonomiji.


Govoreći o situaciji na Kosovu, rekao da obje strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.


- Od Beograda ne čujete nikakve ucjene. Ne prijetimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU - rekao je Vučić i istakao da je važno da se poveća povjerenje između dvije strane i da se ne smije stvarati neprijateljska atmosfera.


Vućić je istakao da "ne mogu svi dobiti sve", te da je potrebno da Albanci pristanu na određeni kompromis.


Govoreći o "malom Šengenu", Vučić kaže da je zahvalan američkoj administraciji zbog toga što više podržavaju tu ideju od evropskih zemalja.



Korisiti "mini Šengena"

Istakao je da je to "velika politička ideja i budućnost regiona".


Također je rekao da razumije probleme premijera Albanije Edija Ramu zbog toga što Priština bez jasnog razloga odbija da učestvuje u pregovorima.


- Moramo da razumemo njihove strahove od srpske dominacije u regionu bolje nego što inače razumijemo i moramo ih ubijediti da to nije dobro samo za Srbiju, već je još bolje za njih - rekao je Vučić.


On je istakao da bi "mali Šengen" donio dvostruko veći ekonomski rast zemljama koji prihvate da u njemu učestvuju.

Naveo je da niko od zvaničnika Srbije ne govori o "Velikoj Srbiji", ali da albanski lideri svakog dana govore o tzv. "Velikoj Albaniji" i niko na to ne reaguje.

- Ljudima je dosta ratova ovdje, zbog toga su napuštali Srbiju. Danas se visokoobrazovani ljudi vraćaju u Srbiju i sve inteligentne, mlade ljude koji su otišli želimo da vratimo u Srbiju - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.