KAVAČKI KLAN

Ko je Lazar Ilić kojeg Crna Gora izručuje Srbiji? Ima 24 godine i dosije sa više od 100 krivičnih djela

Ilić je prvo djelo ubistva u pokušaju imao kada je čovjeka ubo nožem u butinu zbog rasprave ko će prvi da uđe u toalet

Ubica iz tržnog centra. Blic

Fu. M. / Blic

19.5.2021

Kraljevčanin Lazar Ilić (24), čije izručenje Srbiji pripremaju crnogorske vlasti, koja ga potražuje zbog sumnje da je u oktobru 2020. godine u Beogradu ubio Aleksandra Šarca, smatra se osobom koja je izvršavala krivična djela za ozloglašeni kavački klan i njegov beogradski ogranak pod patronatom Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića Mareta, piše Blic.

Za samo 24 godine, koliko Ilić ima, uspio je da počini više od 100 krivičnih djela. U njegovom debelom dosiju navode se djela od krađa, nošenja oružja, nanošenja lakih tjelesnih povreda, do sumnjičenja za ubistvo, učestvovanja u pripremanju likvidacije i veza sa jednim od najopasnijih klanova sa ovih prostora.

Aleksandar Šarac ranjen je 17. oktobra 2020, godine u podzmenoj garaži tržnog centra na Novom Beogradu, a deset dana kasnije u bolnici je podlegao povredama. Ilić mu je tada, kako se sumnja, prišao s leđa i glavu mu ispalio dva hica.

Sa mjesta zločina se dao u bijeg, prilikom kog mu je, u neposrednoj blizini garaže u kojoj se zločin desio, ispalo oružje - pištolj "bereta" sa obrisanim serijskim brojem i prigušivačem.

Osumnjičeni je identifikovan na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera, ali i biološkog traga pronađenog na pištolju.

Prijetili mu na društvenim mrežama. Blic

Ovo ubistvo od početka se dovodilo u vezu sa kavačkim klanom i Veljkom Belivukom, jer je Šarac bio označen kao osoba koja sarađuje sa "škaljarcima", a kojoj su navijači bliski Belivuku javno upućivali prijetnje na društvenim mrežama mjesec dana pred ubistvo.

Tada su na stranici na Instragramu "duh.grobarstva" osvanule fotografije Aleksandra Šarca uz prateći tekst u kom je predstavljen kao "cinkaroš" i neko sa kime će se "pozabaviti u narednom periodu".

Poznato je da je Šarac bio u dobrim odnosima sa Lazarom Vukićevićem, koji je nestao ubrzo nakon njegovog ubistva. Vukićević se mjesecima vodio kao nestalo lice, dok Belivuk i njegova kriminalna grupa nisu uhapšeni u februaru, kada je klupko počelo da se odmotava. Od tada su otkriveni brojni dokazi koji svedoče o ubistvima nestalih, koji su bili u sukobu sa Belivukom, a među njima, u kući strave u Ritpeku, u kojoj su mučili i ubijali žrtve, pronađen je i DNK Vukićevića.

Nakon pucanjave u tržnom centru, policija je više od tri mjeseca tragala za Ilićem, ali nije bilo saznaja gdje se krije, dok 22. januara nije uhapšen u Budvi sa sugrađaninom Strahinjom Savićem zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju likvidacije Marka Ljubiše Kana, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana, navodi Blic.

Kod Ilića je tada u stanu pronađen pištolj za koji se sumnja da je pripremljen za Kanovu likvidaciju u jednom ugostiteljskom objektu, njegova fotografija, kao i kriptovani telefon koji mu je služio za komunikaciju sa drugim pripadnicima njegove kriminalne organizacije i za dobijanje uputstava.

DNK Vukićevića pronađena je u kući strave u Ritopeku. Blic

Savić je tom prilikom priznao da je naređenja da prati Kana i obavještava o njegovom kretanju dobijao upravo od Ilića.

- Objasnio je sve detaljno, na koji način je prešao granicu, ko mu je omogućio prijevoz i koja je zapravo bila njegova uloga. Tvrdi da je prema njegovim instrukcijama zauzeo poziciju u ugostiteljskom objektu kod budvanskog sportskog centra, odakle je nesmetano mogao da uoči dolazak oštećenog i preko kriptovanog telefona izvještava druge o njegovom kretanju, a sve kako bi javio kada se stvori pogodan trenutak za ubistvo - navodi se u dokumentima iz istrage.

Šifru svog kriptovanog telefona dao je istražiteljima i na taj način je vjerodostojnost njegove priče potvrđena. Naime, on je informacije o kretanju Kana javljao osobama pod pseudonimima Predator i Pirana novi.

Inače, ovo nije prvi put da kavčani pokušavaju da "dođu glave" Kanu. Naime, njegovo ubistvo već je 2019. po narudžbini Slobodana Kašćelana, vođe klana, pokušano u jednom kafiću u centru Budve, kada je napadač sa silikonskom maskom na licu prišao stolu za kojim je škaljarac sjedio i otvorio vatru.

Obijanje trafika i krađe automobila

Prije ubistava i saradnji sa klanovima, Lazar Ilić je još kao maloljetnik ušao u svijet kriminala vršeći uglavnom krađe.

Obijanje trafika i krađe automobila bili su mu "uža specijalnost", a pored krađa i teških krađa, nije se libio ni fizičkih obračuna, pa u dosijeu ima i nanošenje lakših tjelesnih povreda, ali i nošenje oružja.

Ilić je prvo djelo ubistva u pokušaju imao kada je čovjeka ubo nožem u butinu zbog rasprave ko će prvi da uđe u toalet.

Zbog ubistva Šarca Iliću prijeti kazna doživotnog zatvora.

Ko je ubijeni Šarac?

Aleksandar Šarac bio je, prema navodima, saradnik škaljarskog klana, a na izvršenju zatvorske kazne nalazio se zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

I prije ubistva nalazio se na meti protivnika, pa je uvijek bio na oprezu. Pred ubistvo je rijetko izlazio iz stana, uglavnom na mjesta gde ima mnogo ljudi, poput tržnih centara i uvijek je nosio pancir.

Vjeruje se da je prvi pokušaj njegove likvidacije bio kada je 7. avgusta 2018. godine na kuću bivšeg košarkaša Vukašina Vuleta Avdalovića.

Drugi put je smrt izbjegao, kako se vjeruje, kada je plaćeni ubica Čaba Der, greškom ubio njegovog zeta Nebojšu Markovića. Naime, Der je 5. decembra 2019. godine čekao Šarca ispred njegove kuće na Banovom brdu, jer je znao da bi u to vrijeme trebalo da izađe i ode na trening. Umjesto njega iz kuće je izašao Marković kome je Der prišao dok je u gepek pakovao dječja kolica, nasmijao mu se i ne razlikujući dvojicu muškaraca u Markovića je ispalio hice iz pištolja sa prigušivačem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.