BIVŠI TUŽILAC

Vukčević o presudi zločincu Mladiću: Očekujem doživotnu kaznu zatvora

Srbija nije dovedena u vezu s događajima u Srebrenici, osim da nije dovoljno uradila da to spriječi, smatra Vukčević

Vukčević smatra da Mladić neće biti osuđen za genocid u drugim bh. općinama. Arhiv

A. J.

6.6.2021

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da srpski narod u utorak, kada će biti izrečena pravosnažna presuda zločincu Ratku Mladiću, očekuje teška situacija, nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za beogradski "Danas" da "on nije Vučić", navodeći da "Vučić zna sve".

Na pitanje kakva će, prema njegovom mišljenju, biti pravosnažna presuda Mladiću, Vukčević odgovara da očekuje da mu bude potvrđena prvostepena presuda, odnosno doživotna kazna zatvora, kao i da smatra da neće biti osuđen za genocid u drugim bh. općinama.


- Srbija nije dovedena u vezu s događajima u Srebrenici, osim da nije dovoljno uradila da to spriječi - smatra Vukčević.


Istog dana održat će se i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti predstavljen izvještaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Vučić je rekao kako očekuje kritiku rukovodstva Srbije zbog toga što u Hag nisu izručili funkcionere Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, koji se terete da su ucjenjivali i prijetili svjedocima u procesu koji je vođen protiv njihovog političkog vođe Vojislava Šešelja.


Što se tiče Jojića i Radete, prvi tužilac za ratne zločine Srbije ističe da Vijeće sigurnosti UN-a ima princip "zavrtanja ušiju", jer je Vijeće sigurnosti "sila". Dodaje da o Jojiću ima pozitivno mišljenje i da ne vjeruje da je on na bilo koji način uticao na svjedoke, što ne može da tvrdi za Radetu.


Inače, Vučić je  rekao i to da postoji tehnički problem u vezi sa sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a, jer će glavni tužilac i predsjednik Mehanizma Serž Bramerc (Serge Brammertz) i Karmel Ađijus (Carmel Agius) moći da se obrate virtuelno, a da njemu to za sada nije omogućeno, te ako ne bude, kako je naveo, "morat ćemo da nađemo način da stignem do Njujorka jer imam pravo da prisustvujem sjednici uživo".


Vučić je na konferenciji u petak kritikovao Mehanizam u Hagu što je srpskim sudovima "dodijelio samo jedan predmet", a Bosni i Hercegovini 13, i to, kako je rekao, "mnogi su ozbiljniji od slučaja Jojića i Radete koji se tiče samo nepoštovanja suda".


- Kakvo je to povjerenje kada sudovima u Srbiji nećete da dozvolite da sude u jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična djela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u BiH - rekao je Vučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.