NEDOSTATAK RADNE SNAGE

U Srbiji nema ko da bere maline: Uslovi odlični, a dnevnica visoka

Nakon mjesec dana rada, malinari kažu da možete zaraditi više od 1.500 KM

S. Š.

Sezonja branja malina počinje 20. juna

Foto: Agencije


Sezona branja malina se bliži početku, a pored rekordno visokih dnevnica ove godine, brojni malinari se već sedmicama žale kako još uvijek nisu obezbjedili dovoljnu radnu snagu. 

I dok se berba malina u zapadnoj Srbiji uveliko bliži početku, pored visokih dnevnica koje su najavili i obećali beračima, veliki broj malinara još uvijek nije obezbjedio radnu snagu. 

- Potrebna su mi tri radnika, po mogućnosti članovi porodice za branje maline u blizini Užica, sa početkom oko 20. juna. Stan i hrana obezbjeđeni. Uslovi odlični, boravak u kući, smještaj u sobi, wifi non-stop, pauze redovne, sve kao kod svoje kuće, jer dobar radnik se cijeni - jedan je od brojnih oglasa koji su ovih dana preplavili društvene mreže, specijalizovane sajtove i lokalne dnevne i nedjeljne listove.

  • Mladi izbjegavaju sezonske, fizičke poslove

    Mladi izbjegavaju sezonske, fizičke poslove

    Foto: AGENCIJE


Kako kažu neki od malinara, mladi izbjegavaju ovakvu vrstu posla zbog lokacije i udaljenosti od grada. Jedini koji se prijavljivaju za branje ,,crvenog zlata'' kako nazivaju ovo voće, su vitalni penzioneri.

Poučeni iskustvom od prethodnih godina kada su dnevnice za branje malina bile jako niske (otprilike oko 30 KM a rad je podrazumjevao izloženost suncu i visokim temperaturama više od 12 sati), malinari su su ove godine odlučili da radnicima ponude dnevnicu u iznosu od oko 40 KM, što bi za mjesec dana konstantnog rada iznosilo oko 1.500 KM.

Ipak, malinari iz Užica, Kosjerića, Arilja i drugih gradova koji su bogati malinom ne znaju koji sljedeći korak da preduzmu kako bi privukli berače, s obzirom da nakon ovog povećanja dnevne zarade, oni neće biti na znatno velikom dobitku. 

Više o temi Srbija

NE DOTIČU JE KRITIKE
Rada Manojlović: Neću gola da zadovoljim publiku

Više o:

Srbija Maline
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na