PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Kurti je deset puta ponavljao priznanje Kosova, a onda je ponavljao "kada"

Poslije prospavane noći mogu sa sigurnošću da kažem da su iz Prištine došli da traže priznanje nezavisnosti, rekao je Vučić

Fu. M.

Aleksandar Vučić

Foto: Printscreen


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije nakon povratka iz Brisela gdje je razgovarao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ali i sa evropskim zvaničnicima.

Vučić je rekao da je došao da položi račun javnosti i da obavijesti građane o jučerašnjem dijalogu u Briselu. Sjednicu Skupštine, na kojoj će podnijeti izvještaj, najavio je za 22. juni.

Vučić je istakao da je albanska strana sve vrijeme govorila o priznanju nezavisnosti.

- Kurti je deset puta ponavljao priznanje Kosova, a onda je ponavljao "kada". Na to je dobio samo jedno: "Nikada". Ja sam rekao da se on "detonirao", ali drugačije nisam znao da objasnim - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je delegacija Prištine jučer u Briselu predložila da Cefta promijeni ime u Sefta, a iza toga se krije namjera, kako je kazao, da promijene oznaku u "Republika Kosovo", dok je u Cefti Kosovo sa zvjezdicom sa čim Beograd nema problem.

- Jučer je nastavljen dijalog, to je bila najčudnija faza. Poslije prospavane noći mogu sa sigurnošću da kažem da su iz Prištine došli da traže priznanje nezavisnosti. Oni koji su jučer u Brisel došli sa prištinske strane željeli su da nas natjeraju da napustimo dijalog - kaže Vučić.

Predstavnici Kosova, kako je kazao, predložili su i „deklaraciju o miru“.

- Jedan od prijedloga bila je deklaracija o miru, koju mogu samo suverene i nezavisne države da sklope. Oni su iskoristili dobru riječ "mir" a onda su opet pokušali da nastave, ali to su evropski predstavnici vidjeli - dodao je Vučić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na