PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Kurti je deset puta ponavljao priznanje Kosova, a onda je ponavljao "kada"

Poslije prospavane noći mogu sa sigurnošću da kažem da su iz Prištine došli da traže priznanje nezavisnosti, rekao je Vučić

Aleksandar Vučić. Printscreen

Fu. M.

16.6.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije nakon povratka iz Brisela gdje je razgovarao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ali i sa evropskim zvaničnicima.

Vučić je rekao da je došao da položi račun javnosti i da obavijesti građane o jučerašnjem dijalogu u Briselu. Sjednicu Skupštine, na kojoj će podnijeti izvještaj, najavio je za 22. juni.

Vučić je istakao da je albanska strana sve vrijeme govorila o priznanju nezavisnosti.

- Kurti je deset puta ponavljao priznanje Kosova, a onda je ponavljao "kada". Na to je dobio samo jedno: "Nikada". Ja sam rekao da se on "detonirao", ali drugačije nisam znao da objasnim - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je delegacija Prištine jučer u Briselu predložila da Cefta promijeni ime u Sefta, a iza toga se krije namjera, kako je kazao, da promijene oznaku u "Republika Kosovo", dok je u Cefti Kosovo sa zvjezdicom sa čim Beograd nema problem.

- Jučer je nastavljen dijalog, to je bila najčudnija faza. Poslije prospavane noći mogu sa sigurnošću da kažem da su iz Prištine došli da traže priznanje nezavisnosti. Oni koji su jučer u Brisel došli sa prištinske strane željeli su da nas natjeraju da napustimo dijalog - kaže Vučić.

Predstavnici Kosova, kako je kazao, predložili su i „deklaraciju o miru“.

- Jedan od prijedloga bila je deklaracija o miru, koju mogu samo suverene i nezavisne države da sklope. Oni su iskoristili dobru riječ "mir" a onda su opet pokušali da nastave, ali to su evropski predstavnici vidjeli - dodao je Vučić.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.