RATNI ZLOČINAC

Ratko Mladić se "šepuri" po Beogradu

Glavni grad Srbije ponovo dobija grafite i poruke, slične onima koje smo gledali devedesetih godina

Murali ratnom zločincu u Beogradu. Nova.rs

L. M./ Nova.rs

13.7.2021

Više od mjesec dana nakon potvrđivanja presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću, na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, u Beogradu i dalje osviću grafiti podrške. Preko noći na općini Novi Beograd osvanula su dva, jedan na kružnom toku kod zgrade općine, a drugi u Bulevaru Zorana Đinđića, prenosi Nova.rs.



Doživotni zatvor

Ratko Mladić 8. juna je pravosnažno osuđen pred sudom u Hagu na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Nakon presude jedan dio srpske javnosti bio je razočaran, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN svim Srbima da drže glavu gore i da srpski narod nije osuđen ni za šta.

Strasti se, međutim, i dalje ne smiruju, a Beograd ponovo dobija grafite i poruke, slične onima koje smo gledali devedesetih godina. 

Tako je Bulevar Zorana Đinđića dobio transparent na kojem piše „Bulevar Ratka Mladića“, dok je u općini Novi Beograd osvanuo novi grafit sa likom Mladića.

"Bulevar Ratka Mladića". Nova.rs

Skandalozni mural

Podsjećanja radi, nakon izricanja presude pojavio se skandalozni mural s njegovim likom u Vranjskoj Banji, na zidu stadiona FK Mineralac.

Ovo nije rezervisano samo za Srbiju, širom BiH nicali su murali posvećeni Mladiću, a prilikom njihovog obilaska odlazeći visoki predstavik Valentin Incko (Inzko) naišao je i na jedan visok 25 metara i tom prilikom rekao:

- Šok, grč i nevjerica - rekao je Incko opisujući svoje osjećaje kada je vidio, kako je naglasio, „ puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca“.

 - Shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta - poručio je Incko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.