DIJALOG S KOSOVOM

Vučić u Briselu: Ni oko čega nismo uspjeli da se dogovorimo

Suština izlaganja premijera Kosova Albina Kurtija je, kaže Vučić, bilo da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na Kosovu

Aleksandar Vučić. Instagram

Fu. M.

19.7.2021

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon završetka dijaloga u Briselu koji je bio buran i trajao kraće od planiranog, rekao da je tokom prethodnog razgovora u Briselu mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, a danas se, kaže, uvjerio da je moguće.

- Dobili smo prijedloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila, tri tačke - da intenziviramo napore da indentifikujemo ostatke nestalih osoba, da se uzdržimo od akcija koje bi mogle da potencijalno destabilizuju situaciju na terenu i treće, da se redovno sastaju jednom mjesečno i glavni pregovarači i da priremaju sastanke kad je to potrebno. Nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke - rekao je Vučić, prenosi RTS. 

Ponovio je da je Srbija potpuno prihvatila sve tri tačke, dodajući da Albanci nisu želeli da ih prihvate.

Suština izlaganja premijera Kosova Albina Kurtija je, kaže Vučić, bilo da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na Kosovu – prvi 1878. kad je Srbija stekla nezavisnost tokom Berlinskog kongresa, drugi tokom Balkanskih ili Drugog svjetskog rata i treći 1999.

- Onda je objašnjavao kako prezimena albanska vuku toponime iz mjesta u Srbiji. Jedino što su tražili je da Srbija odgovara za svoju prošlost, pozvali da se u dijalog uključe i dokumenta Nataše Kandić, sve vrijeme se pozivali na nju i o čemu je ona govorila i neke izjave koje ja navodno potvrdio Nenad Čanak - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.