STAVOVI

Popov: Dodik stalno priča da je BiH nemoguća država i da RS treba da se odvoji

Vučić je dugo šutio povodom Vulinovih izjava o “srpskom svetu”, navodi Popov

Aleksandar Popov. Agencije

Fu. M. / RSE

26.7.2021

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov komentirao je za RSE stavove ministra MUP-a Srbije Aleksandra Vulina i "srpskom svetu".

Na pitanje može li Vučić da bude predsjednik svih Srba i kako to Vulin zamišlja, Aleksandar Popov kaže:

- To je zamajavanje naroda u Srbiji, ali i Srba u regionu. To je bacanje magle u oči, megalomanska ideja koja je na ivici karikaturalnosti ili je već postala karikatura. To je anahrono u 21. vijeku kada sve zemlje na ovom prostorima teže da naprave države koje će biti kompatibilne sa Evropskom unijom.

To se lansira da se ne bi pričalo o svemu što u Srbiji ne valja - a to je nedostatak vladavine prava, nepostojanje nezavisnih institucija, nedostatak medijskih sloboda i velika korupcija. Pribjegava se nacionalizmu - to je stara metoda koja uvijek prolazi posebno kada nacionalizam raspiruju čelni ljudi i mediji. U Srbiji se u nedogled može plivati na nacionalizmu i populizmu - kazao je Popov.


Vučić je dugo šutio povodom Vulinovih izjava o “srpskom svetu” te kako se prvi put  oglasio ovih dana kada su mnogi u regionu reagovali na Vulinov poziv upućen njemu da postane predsjednik svih Srba i da se bori za “srpski svet“ se nije ogradio od Vulina, navodi Popov.

Za reakcije u regionu je rekao da je to hajka na Srbiju, a ne na Vulina.

-To je veoma dvosmislena izjava. Vučić je i ranije nešto slično govorio samo u drugoj formi. Naime, kad govori o nepovredivosti granica Srbije on to stavlja u kontekst Kosova. On time poručuje - ako je bilo moguće da Srbija ostane bez dela svoje teritorije, zašto i neka druga država ne bi mogla da ostane bez dela svoje teritorije koji bi pripao Srbiji. Dakle, granice nisu nepovredive, ali, ako se stvore neke nove granice, onda će Srbija svim snagama braniti te granice. Ta njegova izjava bi se moglo i na taj način tumačiti, ali to je tako upakovano da svako može da je tumači na svoj način.

Vučić je do prošle godine redovno održavao sastanke sa predstavnicima Srba koji žive u drugim državama regiona. Ta praksa je prošle godine vjerovatno prekinuta zbog pandemije. Koji je bio cilj tih sastanaka? Imaju li oni veze sa “srpskim svetom”?


- Naravno da imaju. On je uspio da u drugim državama regiona instalira ljude koji podupiru tu ideju. Pogledajmo samo Dodika koji stalno priča da je Bosna i Hercegovina nemoguća država i da Republika Srpska treba da se odvoji. On kao i Vulin otvoreno kaže da je najrealnija varijanta da Republika Srpska postane dio Srbije. Dodik, uostalom, više vremena provodi u Beogradu nego u Banja Luci. I u Crnoj Gori Vučić ima svoje ljude u Demokratskom frontu koji su česti gosti u Beogradu gdje dobijaju visoka odlikovanja - kazao je Popov u razgovoru za RSE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.