MEDIJI U SRBIJI TVRDE

Kusturica podigao Mokru Goru na noge zbog požara u blizini Drvengrada

Očevici kažu i da Kusturica učestvuje u gašenju požara

I Kusturica zvao vatrogasce. Nova.rs

A. J. / Nova.rs

2.8.2021

Vijest o požaru u šumi na mokrogorskoj Brezovici stigla je iz Drvengrada, gdje se nalazi Vatrogasna jedinica Mokra gora. Vatru je ugledao i kontroverzni reditelj i negator genocida u Srebrenici Emir Kusturica koji se, kako pišu srbijanski mediji, odmah uključio u organizaciju gašenja požara.

Kako su za Nova.rs rekli vatrogasci na licu mjesta, Kusturica je prije svega neko ko taj teren dobro poznaje, ali je i njegov autoritet u nadležnim institucijama bio od velikog značaja.

Područje Brezovice zahvaćeno požarom nalazi se naspram Drvengrada na Mokroj Gori. Odatle je i stigla vijest o požaru, ali i apel da se u njegovo gašenje uključe sve raspoložive snage. Prema riječima očevidaca, prvi u akciji bio je Emir Kusturica koji je noć proveo sa vatrogascima.

- Požar je primijetio Dragan Toković, komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Mokra Gora koja se nalazi na Mećavniku. Odmah po dojavi mobilisali smo cijeli vatrogasno-spasilački bataljon. Naravno, gospodin Kusturica je svojim prisustvom i poznavanjem terena dosta doprinio, ali i svojim autoritetom, da se što više snaga, sredstava i mehanizacije u najkraćem roku obezbijedi - kazao je za Nova.rs načelnik Sektora za vandredne situacije Užice Saša Cicvarić.

Da je Kusturica reagovao i lično tražio podršku nadležnih, potvrdila je i gradonačelnica Užica Jelena Raković-Radivojević.

- Čuli smo se odmah po izbijanju požara sa Emirom Kusturicom, razgovarali smo sa njim jer je on bio svjedok na terenu, odmah po izbijanju požara. Svakako da je Emir Kusturica bio neko ko je sve nas obavijestio i alarmirao sve one koje je u tom trenutku smatrao da treba. Zajedničkim snagama Grada Užica, njega i svih ostalih, uspjeli smo da reagujemo na vrijeme, koliko je to bilo moguće - kazala je Radivojević.

Odmah po izbijanju požara u gašenje je uključeno oko 80 vatrogasaca, da bi tokom noći, iz svih krajeva Srbije stiglo pojačanje i u ljudstvu i u vozilima, a rano jutros doletjeli su i helikopteri.


Vatru gase i pripadnici Civilne zaštite, Dobrovoljna vatrogasna društva, a pomažu i rendžeri sa kvadovima iz Parka prirode Mokra Gora.


- Sve je Kusturica podigao na noge, vjerujte, da nije bilo njega ne bi se sve odradilo tako brzo i efikasno da se omogući da vozila stignu do vatre. Noćas su prokopani putevi, sa svih strana stiže pomoć, nadlijeću helikopteri, svi na terenu daju sve od sebe, na prvom mjestu vatrogasci, ali sam siguran da je njegovo angažovanje posebno značajno - rekao je za jedan od angažovanih na terenu.


Novinari Nove.rs su od Kurturicinih saradnika saznali da ga je sve ovo jako pogodilo, te da nije raspoložen da govori za medije.


Požar koji je juče zahvatio borovu šumu Brezovice na Mokroj Gori proširio se na više od 100 hektara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.