PRIJEDLOG DŽAFEROVIĆA

Vučić: Smjena Dodika bi bila opasan presedan, Šmit tako nešto ne bi uradio

Ako to i uradi, Srbija to neće nikada priznati, poručio je Vučić

Aleksandar Vučić. Agencije

Srna

31.8.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje da visoki predstavnik smijeni člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te ističe da bi takav potez, ako bi i bio učinjen, predstavljao vrlo opasan presedan i da Srbija takvu odluku nikada ne bi priznala.

- To ne bi bilo zasnovano na volji naroda. Takvih odluka neće biti, jer ne bi smjelo da ih bude", rekao je Vučić za TV Pink u Sloveniji, gdje je doputovao uoči sutrašnjeg početka Bledskog strateškog foruma.

Govoreći o izjavi člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović da očekuje da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pomogne da "profunkcioniše BiH", uključujući i smjenu Dodika, Vučić je rekao da poznaje Šmita i misli da on tako nešto ne bi uradio jer bi predstavljalo veoma opasan presedan.

- Ako to i uradi, Srbija to neće nikada priznati. To bi bilo toliko opasno da ja nemam riječi. Zamislite da je Dodik to tražio za nekoga od njih. A mi koji imamo da utičemo na Dejtonski sporazum, odnosno njegovo sprovođenje, nama bi rekli da se miješamo i da ga opstruišemo, to je potpuno neosnovano. Mi ne želimo da rušimo integritet ni Srbije ni BiH - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.