NAKON SASTANKA S BRAMERCOM

Vučić: Razmjena optužnica za ratne zločine sa BiH korak ka regionalnoj saradnji

Vučić je potvrdio da je Srbija spremna da učestvuje u tom procesu i izrazio želju da glavni tužilac u tome pomogne

Tokom današnjeg sastanka u Beogradu. RTS

Fu. M.

20.9.2021

Transparentna razmjena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije bio bi korak ka unapređenju regionalne saradnje kad je riječ o optužnicama za ratne zločine, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Seržom Bramercom u Beogradu.

Kako se navodi u saopćenju, Vučić i Bramerc razgovarali su o saradnji između Mehanizma i Srbije, regionalnoj pravosudnoj saradnji u postupcima za ratne zločine i primijeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina.

Sa glavnim tužiocem Bramercom razgovarao je o mogućnostima za unapređenje regionalne saradnje, kako bi dvadeset šest godina poslije rata i na taj način doprinijeli pomirenju u regionu.

- Predsjednik Srbije i glavni tužilac su se saglasili da bi jedan od koraka u tom smjeru bila transparentna razmjena svih optužnica za ratne zločine i informacija o istragama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Vučić je potvrdio da je Srbija spremna da učestvuje u tom procesu i izrazio želju da glavni tužilac u tome pomogne - navodi se u saopćenju.

U posljednje tri godine Srbija je uhapsila tri državljanina BiH na graničnim prijelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine. Poslednji među njima je Edin Vranj, bivši načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, kojeg sud u Srbiji tereti za navodni ratni zločin na području Goražda tokom rata u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.