ZABRINUTOST U MOSKVI

Ruski ambasador u Beogradu poručio da je odgovornost na institucijama u Prištini zbog situacije na Kosovu

Rekao je i kako zapadni partneri i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko. Arhiv

N. Aj.

26.9.2021

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da situacija na Kosovu izaziva veliku zabrinutost u Moskvi.

Bocan Harčenko, koji se sastao s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem tokom obilaska garnizona u Raški i jedinica kojima je povišena borbena gotovost zbog krize na sjeveru Kosova, izrazio je rusku podršku stavu Beograda koji je usmjeren ka deeskalaciji situacije.

- Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost - rekao je ambasador Rusije i dodao da je odgovornost na institucijama u Prištini.

Ambasador je ukazao i da gomilanje snaga na prijelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani, te naveo da su na djelu provokacije i prijetnje upućene na terenu Srbima koji žive na Kosovu, objavio je Tanjug.

On je rekao da u dijalogu s Beogradom, kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, što može izazvati nove sukobe.

Bocan Harčenko je ukazao i da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini.

Sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine, pri čemu se i Priština i Beograd pozivaju na uzdržanost i deeskalaciju, dok se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano.

Bocan Harčenko je zaključio da se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubijeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u UN-u s ciljem smirivanja situacije na zasjedanju generalne Skupštine svjetske organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.