VIŠE OD 100 DELEGACIJA

Beograd domaćin obilježavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih

U Beograd je u nedjelju doputovao i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov

Delegacije stigle u Beograd. Agencije

Fu. M.

11.10.2021

Beograd će danas i sutra biti domaćin samita Pokreta nesvrstanih, na kojem je učešće potvrdilo više od 100 delegacija, od kojih su mnoge već doputovale u srbijansku prijestolnicu i održale niz bilateralnih sastanaka.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković, koji je i domaćin samita, ocijenio je da je to “jedan od najvećih skupova u Evropi, pa i svijetu ove godine, naročito u uslovima pandemije” koronavirusa.

Srbija će ugostit delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 učesnika prisustvovat će skupu organiziranom u jednoj od najvećih dvorana Beogradskog velesajma.

U Beograd je u nedjelju doputovao i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje-posmatrača u Pokretu nesvrstanih.

Pokret nesvrstanih danas ima 120 država članica i 17 posmatrača.

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u oktobru 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom tadašnjeg predsjednik SRF Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji se, uz indijskog predsjednika Javaharlala Nehrua i egipatskog šefa države Gamala Abdel Nassera, smatra osnivača ovog pokreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.