SKANDALOZAN GOVOR

Dodik: Protektorat međunarodne zajednice BiH doveo do raspada

Istakao je da je kriza sa koronavirusom potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malim

Milorad Dodik. Srna

Srna

11.10.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu kako postoji protektorat međunarodne zajednice koji je BiH doveo do raspada. 

- BiH je nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Savjeta bezbjednosti o tome - naveo je Dodik.

Dodao je da svjetske sile pokušavaju da nametnu rješenja BiH, te da je stvorena klima nepovjerenja.

- Bosna i Hercegovina je zemlja pod protektoratom SAD, dijela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rješenja nametnu ljudima u Bosni i Hercegovini. Nerazumijevanje i uplitanje ovih aktera, i to mahom razvijenih zemalja, evropskih i svjetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primjenjivani kako devedesetih tako i danas, doveli su našu zemlju do ruba raspada - rekao je Dodik.

Uporno osuđivanje samo srpskog naroda, i povlađivanje drugom narodu, Bošnjacima, stvorili su klimu nepovjerennja, potpunog odustva komunikacije i saranje te želju za samopredjeljenjem koje jedino može vratiti punu stabilnost i dalji napredak razvoja ovom dijelu Evrope, izjavio je Dodik.

Istakao je da je kriza sa koronavirusom potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malim.

Dodik je u svojstvu člana Predsjedništva BiH iz RS-a uputio iskrene čestitke predsjedavajućem Pokreta azerbejdžanskom predsjedniku Ilhanu Alijevu na plemenitoj i velikodušnoj odluci da se ovaj sastanak povodom 60 godina velikog jubileja održi u Beogradu, jer je time iskazao poštovanje prema osnivačima Pokreta nesvrstanih, ali i dobronamjerno liderstvo.

On je zahvalio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao domaćinu skupa, na organizaciji i gostoprimstvu, navodeći da je ovaj skup najmasovniji multilaterani događaj u protekle dvije godine.

Dodik je napomenuo da je od 2019. godine svijet prošao kroz jednu od najvećih kriza modernog doba, uzrkovanu širenjem vorusa korona, te ocijenio da je ta situacija pokazala slabost velikih naizgled uređenih sistema poput EU, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pri tome potpuno zaboravili na male zemlje van tog sistema.

- Na početku epidemije koja je pogodila svijet, bogate zemlje su zaboravile na male, regionalne organizacije su se ponašale kao da nemaju ni strategiju ni resurse da pomognu kako svojim članicama, tako i ostalim - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pokušaji da se blagovremeno obezbijede zaštitna medicinska sredstva i oprema protiv korone, a i mnogo propusta u nabavci vakcina, kao što je iskustvo i BiH bilo na grananici prevare, pretvorili su se u bespoštednu borbu opet na štetu manjih i siromašnih.

- Kao da svi životi ne vrijede isto. Ova kriza je potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malim. I opet su male zemlje dobile pomoć od onih koji nisu zaboravili važnost prijateljstva, poštovanje i solidarnost u međunarodnim odnosima - istakao je Dodik, te podsjetio da Pokret nesvrstanih ne gubi iz vida svoje principe poštovanja ljudskih prava, mira, bezbjednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.