NAKON DVA DANA

Završen samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Ministar vanjskih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je da je samit u Beogradu dalje ujedinio Pokret nesvrstanih

Samit okupio brojne učesnike. Agencije

Fu. M.

12.10.2021

Dvodnevni samit Pokreta nesvrstanih završen je danas u Beogradu konferencijom ministara vanjskih poslova Srbije i Azerbejdžana, koji su bili domaćini skupa.

Šef srbijanske diplomatije Nikola Selaković rekao je da broj učesnika na samitu, kojim je obilježeno 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, svjedoči o poštovanju koje taj pokret uživa.

- Prethodnih nekoliko dana smo iz drugih dijelova svijeta koji nisu zastupljeni u Pokretu nesvrstanih mogli da čujemo neke zajedljive izjave o tome da je pokret prevaziđen. Uprkos tome, na konferenciji se osjetila neobično jaka energija slobodoljubivih naroda i država koji žele da žive u uređenom svijetu i koji žele da se njihov glas cijeni jednako kao i glas svih drugih - rekao je Selaković, prenosi RSE. 

Ministar vanjskih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov izjavio je da je samit u Beogradu dalje ujedinio Pokret nesvrstanih.

- Možemo biti ponosni na sve što smo postigli u ova dva dana - rekao je Bajramov i zahvalio svima koji su učestvovali.

Drugog dana samita, učesnici su pozvali na zajedničku borbu protiv pandemije koronavirusa.

Pokret nesvrstanih je najveća grupacija država poslije Ujedinjenih nacija, a osnovan je polovinom 20. vijeka u jeku Hladnog rata - kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg Sovjetskog saveza (SSSR) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dok su svjetski zvaničnici sa skupa pozivali na multilateralizam - odnosno ukidanje podjele u svijetu na dva bloka, status države posmatrača u Pokretu nesvrstanih je u julu ove godine dobila Rusija, nasljednica Sovjetskog saveza, a na skupu u Beogradu učestvuje ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.