NA LICU MJESTA

"Avazova" reporterska ekipa obišla Zlatibor: Prekomjerna gradnja u neskladu sa planinskom idilom

S obzirom na to da zbog redovnog remonta nije radila Zlatiborska gondola odlučili smo se da posjetimo poznatu Stopića pečinu i selo Sirogojno

Stopića pečina i selo Sirogojno. G. Šumar

Piše: G. Šumar

20.10.2021

„Avazova“ reporterska ekipa danas je obišla srbijansku planinu Zlatibor, koja je u posljednjih nekoliko godina veliko gradilište. Na ovoj poznatoj turističkoj destinaciji, koja je od našeg glavnog grada udaljena nešto više od 180 kilometara, gdje god pogledate vidite kranove i gradilišta. 

Iz sezone u sezonu masovnom i prekomjernom gradnjom Zlatibor dobija neke nove obrise i podsjeća na gradsku sredinu pretrpanu apartmanskim naseljima i hotelskim kompleksima. Zbog toga nerijetko od ljudi koji godinama odmaraju na Zlatiboru sve češće čujemo komentare da će nove zgrade, hoteli... ugroziti planinsku idilu.

Kranovi i gradilišta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Stopića pećina

U posljednjih desetak godina, koliko traje masovna gradnja na Zlatiboru planina je dobila preko 10.000 registrovanih ležaja. Nekada su i u centru ove poznate turističke destinacije bili šumarci i livade koje su nestali „preko noći“...

Zbog toga se sve više turista odlučuje posjetiti mnogobrojne okolne turističke destinacije od Ski centar Tornika, Stopiće pećine... do sela Sirogojno, koje je udaljeno 26 kilometara od centra Zlatibora.

S obzirom na to da u utorak i srijedu (jučer i danas) zbog redovnog remonta nije radila Zlatiborska gondola, odnosno žičara za Tornik, koji je vazdušnom trasom udaljen devet kilometara, odlučili smo se da posjetimo poznatu Stopića pečinu i selo Sirogojno, u kojem se nalazi Muzej na otvorenom: Staro selo.

Prva stanica bila nam je Stopića pećina koja se nalazi na sjeveroistočnoj strani planine Zlatibor (nekoliko stotina metara od puta Zlatibor – Sirogojno). Od centra Zlatibora udaljena je 19 kilometara i jedan je od naposjećenijih speleoloških objekata u Srbiji. Zbog svojih prirodnih karakteristika, sačuvanih morfoloških i hidroloških obilježja, prvenstveno bigrenih kada, Stopića pećina je 2005. godine stavljena pod zaštitu države Srbije.

Inače, Stopića pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići... Riječ je o riječnoj pećini kroz koju protiče Trnavski potok, čiji je cijeli pećinski sistem dug 1.691 metar. Ulaz za odrasle plaća se 250 dinara (117 dinara - jedan euro), a za djecu od 7 do 15 godina 150 dinara.

Stopića pećina. G. Šumar

Etno selo

Naredna stanica bio nam je fascinantni Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno. Na lokaciji od pet hektara, naime, prenijete su kuće, odnosno stare brvnare i prateći objeki iz svih dijelova planine Zlatibor. Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svjedočenje kulture stanovanja u tom kraju u 19. vijeku.

Etno selo Sirogojno - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U to vrijeme živjelo se u zadrugama koje su brojale i do 50 članova. Zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata koji su raspoređeni oko „glavne kuće“... Cijena ulaznice za odrasle je 150 dinara, đačke ekskurzije 100 dinara, grupe preko 10 posjetilaca 120 dinara, dok je porodična ulaznica 400 dinara. Djeca do sedam godina ne plaćaju ulaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.