SRBIJA

Vučić sa predstavnicima MMF-a: Očekivani rast BDP-a oko sedam posto

Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, rekao je Vučić

Vučić sa predstavnicima misije MMF-a. Instagram

Fu. M.

22.10.2021

Povoljni ekonomski trendovi u julu i avgustu ukazuju na to da će Srbija tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP-a od oko sedam posto, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku u Beogradu sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ocijenivši da je ta stopa rasta iznad očekivanja, Vučić je naveo da će polovina privrednog rasta u 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija i lične potrošnje, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

- Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija - rekao je Vučić.

Na sastanku je konstatovano da je u prvoj polovini ove godine zabilježen rast BDP-a od 7,6 posto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno u industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru.

Vučić i predstavnici Misije MMF-a saglasili su se da su povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 posto uticali na povećanje privatne potrošnje, što se odrazilo na privredni rast.

- Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest na sedam posto zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima. Ovakav rast BDP-a omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima - zaključeno je na sastanku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.